U18: Mladíci za sebou mají kemp v Kravařích. Soupiska je víceméně daná, říká trenér

Reprezentace do osmnácti let má za sebou přípravný kemp v Kravařích. Jako již tradičně začíná tato parta sezonu nejdříve, jelikož nejdříve ji také začíná jeden z vrcholů sezony Hlinka Gretzky Cup.

Ten se letos koná v Edmontonu, a to na začátku srpna. Těsně před tím čeká mladíky dvojice přípravných zápasů proti Švýcarsku. Tento kemp v Kravařích se tak zaměřil spíše na souhru a testování.

"Projížděli jsme systém hry. Od obranného přes střední až po útočné pásmo, napadání, prostě komplet. Kluci to ale znají, takže to bylo spíš takové oživení," naráží v rozhovoru pro ceskyhokej.cz trenér výběru David Čermák na fakt, že navazuje na práci Pavla Patery, jenž v minulém ročníku vedl sedmnáctku.

Český hokej tak těží ze vzájemné spolupráce, kterou realizační týmy nastolily. Jeden styl hry tak, aby byl pro hráče přechod mezi kategoriemi jednodušší.

Kluci systém znají, bylo to spíše takové oživení. Hodně to pomůže.

"Strašně nám to usnadní situaci," přikyvuje Čermák. "Kdybychom teď měli hráče učit něco úplně od nuly, tak teď sice je trochu času, ale v sezoně je to bez šance. Většinou když se jede na turnaj, tak se v neděli odletí a hned se jde hrát. Na pilování systému tam tolik času není."

Tím, že osmnáctka brzo začíná, je trenérský štáb pořád v pozoru. Tento kemp byl totiž v plánu jen měsíc a půl poté, co skončil světový šampionát.

"Je to lepší pro nás trenéry. Ale třeba Finové a Švédové jsou na ledě celoročně, tady to zatím takové pravidlo není. I když jsme se kluků ptali a říkali, že většina z nich na ledě byla," těší Čermáka.

Ten byl s Paterou v úzkém kontaktu. A to i v tématu soupisky, na které měl Patera pochopitelně svůj názor.

"Tvořil jsem i sice já, ale pomáhal nám," potvrzuje Čermák. "Některé kluky už jsme znali, některé zase probrali s Pavlem a Lukáš Mensator si zase řešil gólmany." A co novic v trenérském štábu Radek Bělohlav? "Radek má na starosti ofenzivní část hry a přesilovky."

Není tolik prostoru, musí se jet ihned na sto procent a na zkoušení není moc času. Nominace na kravařský kemp tedy nebyla nikterak košatá, čítala třiadvacet hráčů.

"Nechtěli jsme moc kluků, protože se k nám ještě připojí kluci, co se nám omluvili, a tak to bude stačit," vysvětluje Čermák s tím, že s tvořením party není problém. "Tady jsme noví akorát my," směje se. "Kluci se znají, v tomhle není problém."

TÉMATA: U18 TOP obsah