Draft do NHL už tento víkend! Jaká česká jména se dají očekávat?

Nejvyšší zámořská hokejová soutěž teprve nedávno poznala svého vítěze a hned vzápětí se oči upínají směrem k draftu mládežníků. Ten proběhne v sobotu 29. června v jednu hodinu ráno, pojďme si představit devět nejočekávanějších českých jmen.

NHL draft, to pro mnohé mladé hokejisty znamená první krůček směrem k nejlepší hokejové lize světa. Každoročně je tato událost sledována nejen novináři, ale i širokou veřejností. Jaké šance mají čeští mládežníci?

I přes dlouhodobé zranění se na nejvyšší pozici stále drží obránce Adam Jiříček, bratr již draftovaného Davida Jiříčka. Mladý prospekt Plzně začal sezónu v A-týmu, kde stihl odehrát 19 utkání se ziskem jedné asistence. Největší smůlu mu paradoxně přinesla akce, jež jej mohla vymrštit do nejpřednějších pozic. Obránce ročníku 2006 se totiž hned při prvním duelu juniorského šampionátu zranil.

Ani tak by mu ale první kolo nemělo utéct. Prognózy jsou různé, velmi pravděpodobné je, že na řadu by měl přijít přibližně v polovině prvního kola.

O příjemné překvapení by se mohl postarat další obránce – Dominik Badinka. Hráč švédského Malmö strávil většinu ročníku v seniorském týmu, kde za 33 klání získal 4 body  (1+3). Původní prognózy jej řadily na začátek druhého kola, po NHL scouting combine by si ale mohl výrazně polepšit. Kanadský hokejový komentátor a expert na draft Bob McKenzie umístil rodáka z Chomutova dokonce na konec prvního kola.

Dočká se Česko dvou jmen v prvním kole?

Jako další by měl na řadu přijít odchovanec zlínských Beranů Adam Jecho. Ten má za sebou povedenou sezónu v kanadské juniorce. V týmu Edmonton Oil Kings dokázal za 54 zápasů posbírat celkem 47 kanadských bodů. Jeho čas by mohl přijít v závěru druhého kola.

V tom třetím by pak mohlo přijít na paškál vícero českých jmen. Mezi nimi jsou například Ondřej Kos, Jakub Fibigr či Tomáš Galvas. 

Například posledního jmenovaného někteří řadí až na konec třetího kola, jiní jej mají dokonce už v tom druhém, podobně na tom je i Ondřej Kos. V též pozici se rovněž nachází Maxmilian Curran, který však pendluje mezi třetím a čtvrtým cyklem.

Ondřej Becher, odchovanec Poruby, má za sebou jednoznačně výbornou sezónu. Na klubové úrovní dokázal posbírat neuvěřitelných 115 bodů za 73 odehraných utkání. Parádními výkony se blýskl také na světovém šampionátu, čímž pomohl k zisku bronzové medaile.

Na závěr je ještě potřeba zmínit brankáře Jakuba Milotu. Ten by se měl stát nejvýše draftovaným českým gólmanem. 

TÉMATA: TOP obsah