U20: Kluky chci poznat hlavně jako lidi, hlásí nový člen štábu Šmíd

38letý bývalý obránce Ladislav Šmíd doplnil realizační tým vedený Patrikem Augustou. O tom, jak se těší na novou štaci, jaký je rozdíl mezi kanadským a českým hokejem a mnohém dalším promluvil v rozhovoru pro ceskyhokej.cz.

Přicházíte do úplně nového prostředí. V Kanadě jste pracoval pro tým Edmonton Oil Kings jako "development coach". Můžete prosím v krátkosti tuto pozici popsat, co byla vaše náplň práce?

Byla to spolupráce mezi obránci, chodil jsem tam jednou nebo dvakrát do týdne. Chodil jsem i na zápasy, pozoroval jsem videa s trenéry. Pak víceméně komunikace s obránci, co by měli zlepšit, aby stále neposlouchali jeden jediný hlas, protože když stále posloucháte jednoho trenéra, tak se ten hlas otupí. Byl jsem takový nový náhled na věci. Chodil jsem s kluky na led. Pozoroval, jaké mají návyky, co by měli zlepšovat, na co si zase dávat pozor. Jednoduše taková morální podpora.

Jaké to je pracovat v klubu, kde jste byl v týmu jako jediný Evropan?

Už to takový problém není. V Kanadě žiji v podstatě stejně dlouho jako v Česku, takže si myslím, že už mě ani neberou, jestli jsem Evropan, nebo Kanaďan. Jde spíš o zkušenosti a že se snažím těm klukům i realizačnímu týmu nějak pomoci.

Jsou nějaké situace, kdy chcete využít znalost kanadského juniorského hokeje a pokusit se jej implementovat do českého stylu?

To je dobrá otázka. Jsou určitě věci, co se mi na kanadským hokeji líbí. Například zarputilost Kanaďanů jít do každého zápasu na sto procent. Jsou i hodně fyzičtí. Takže určitě jsou nějaké věci, které chci zakomponovat. Ale myslím, že tady v Čechách děláme spoustu věcí velice dobře a hráče tady máme velice kvalitní. Nebudu specifikovat, jaké věci nám můžou pomoci na mistrovství, ale hra na menším kluzišti je hodně specifická a celkově je to jiný hokej než na menším hřišti.

Jaká je vaše role v realizačním týmu?

Jako asistent budu spolupracovat s obránci, budu mít na starosti oslabení, ve kterém si myslím, že nemůžeme dát soupeři moc prostoru. Chtěl bych udělat spoustu věcí tak, aby byly šité doslova na míru pro malé kluziště.

U17: PRO VÝHRU UDĚLÁME VŠECHNO, HLÁSÍ NOVÝ TRENÉR PTÁČEK

S jakými očekáváními jdete do realizačního týmu české juniorky? Minulá sezóna byla pro ni velice úspěšná.

Chceme na to navázat. Realizační tým už je tam zavedený. Když jsem mluvil s trenérem Patrikem Augustou, tak atmosféra je tam výborná. Mají zažitý jeden druhého. Spolupráce je údajně na hodně vysoké úrovni, takže bych chtěl zapadnout bezproblémově. Budu se muset učit nové věci, Patrik už mě na to připravuje. Budu se hlavně muset naučit, jak se dělají videa, protože softwary, které využívá česká reprezentace, jsou trošku jiné než ty kanadské. Je to o učení a o tom chtít. Chci se učit a dobře zapadnout. Za každou cenu chci dopomoct realizačnímu týmu a i klukům na ledě.

Léto bude pro vás poměrně hektické. Během července a srpna tým čeká osm utkání, a příprava začne již za pár dní. Co si od této přípravy slibujete?

Teď tam budeme mít hlavně kluky, které v srpnu už neuvidíme a uvidíme je až na kempu před mistrovstvím, takže je dobré se s nimi seznámit. Spoustu z nich neznám, takže je rád uvidím na ledě i mimo led, jaké mají návyky a pozorovat je. Samozřejmě si o nich nemůžu dělat jenom úsudek na základě letního turnaje. Sezóna se bude nějak vyvíjet. Kluci jsou teď jenom v nějaké přípravě. Chtěl bych s nimi navázat kontakt, abych věděl, jak jsou i během sezóny. Poznat je, pak se uvidí. A na to se těším.

TÉMATA: U20 TOP obsah