Jiří Holík slaví 80. narozeniny!

Čtyřnásobný medailista z olympijských her a trojnásobný držitel titulu mistra světa Jiří Holík slaví 9. července 2024 osmdesáté narozeniny!

Československý rekordman v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci prý už na své úspěchy sám moc nemyslí, i když se díky 319 startům za nároďák zapsal do domácí historie: "Já už na to moc nevzpomínám, to bych lhal, kdybych řekl, že na to vzpomínám. Občas, když mi to někdo připomene, tak se o tom bavíme, ale jinak žiju současností, minulostí se nezaobírám. Ale samozřejmě to bylo bezvadné, bylo to krásné. Dělali jsme ten svůj sport, který jsme měli rádi, a měli jsme s tím docela i úspěchy."

Celý hokejový příběh Jiřího Holíka se začal psát v Německém Brodě, dnešním Havlíčkově Brodě. "První moment byl, když jsme my kluci z Brodu, bylo nás asi deset nebo dvanáct, vyhráli přeborníka republiky. To byl první moment, kdy jsme zjistili, že bychom ten hokej mohli hrát docela dobře," popisoval někdejší útočník.

V roce 1962 se poprvé objevil v nejvyšší československé hokejové soutěži v dresu Havlíčkova Brodu a o rok později přestoupil do Dukly Jihlava, kde si ho všiml realizační tým reprezentace, s níž v roce 1964 slavil bronz na olympiádě v Innsbrucku. Tím to však nekončí.

"Pak byly další momenty v nároďáku. Tam byla jména jako Vlasta Bubník, Karel Gut, Franta Tikal a další. Největší moment byl asi rok 1969 ve Stockholmu, tam byl i politický podtext, a pak mistrovství světa v Praze. Po třiadvaceti letech jsme vyhráli titul mistrů světa, na tribuně byli naši rodiče, kteří to neměli lehké a prožívali to. I když musím říct, že nejlepší hokej jsme hráli asi v sedmdesátém šestém. Ta generace byla na vrcholu," zavzpomínal Holík.

Celkově získal dvakrát stříbro a dvakrát bronz na olympijských hrách, k čemuž přidal tři tituly mistra světa a dalších osm medailí ze světového šampionátu. Dostal se rovněž do finále Kanadského poháru a s Duklou Jihlava slavil šestkrát v řadě domácí ligový titul.

Jednou z nejlepších vzpomínek je rok 1972, kdy Československo zvítězilo na domácím světovém šampionátu v Praze. "Za našich časů to bylo to největší, čeho jsme mohli dosáhnout. Snili jsme o tom, že budeme hrát za nároďák. Tenkrát se nemluvilo o NHL, do ciziny jsme nemohli, takže to bylo to nejlepší, čeho jsme mohli dosáhnout," přiznal bývalý hokejový útočník.

Ani teď se ale hokej Jiřímu Holíkovi nevyhnul úplně, nenechal si totiž ujít cestu reprezentace za titulem mistrů světa v květnu v Praze. "Samozřejmě jsem to sledoval. Byli výteční, musím říct. Dokonalý teamwork to byl. Souznění trenérů s hráči od prvního až do posledního. K tomu ještě parádní publikum, takže skvělý zážitek," dodal nakonec.

Jménem Českého hokeje přejeme všechno nejlepší a hodně zdraví!

TÉMATA: TOP obsah