U18: Příprava na Hlinka Gretzky Cup finišuje. Generálka bude ve Švýcarsku

Mladé hokejové reprezentanty do osmnácti let čeká jeden z vrcholů sezony hned na začátku srpna, kdy se v kanadském Edmontonu odehraje další ročník Hlinka Gretzky Cupu. Ještě před tím ale reprezentace U18 stihne jeden přípravný kemp, který vyvrcholí zápasy ve Švýcarsku.

Česká osmnáctka se sešla už v červnu, kdy absolvovala pod vedením trenéra Davida Čermáka první kemp.

Ke konci července ji čeká další. Tým se sejde v neděli 21. července k testům na FTVS, načež se přesune do Říčan, kde se až do pátku bude konat tréninkový kemp. Následně se přejede do švýcarského Davosu, kde reprezentace odehraje dva zápasy s domácím výběrem.

Po návratu do Říčan, který je v plánu 29. července, čeká tým několik tréninkových jednotek a ve středu odlet do dějiště Hlinka Gretzky Cupu.

V NOMINACI I DRAVECKÝ ML.

V nominaci trenéra Čermáka je Vladimír Dravecký mladší, který v minulosti reprezentoval v mládežnických kategoriích Slovensko. Nicméně díky tomu, že splňuje podmínky IIHF Eligibility, bude po jeho rozhodnutí hrát za Českou republiku.

"V Česku žiju od svých šesti let, je to země, ve které jsem strávil největší část svého života. Je to země, která mě hokejově vychovala, kde se cítím doma a kde mám nejvíc kamarádů. Narodil jsem se sice v USA, takže mám i americký pas, ale ve Spojených státech, byť jde o mou rodnou zem, se doma necítím," vysvětloval sám hráč.

A dodal: "Vzhledem k mým kořenům se nabízelo, abych reprezentoval Slovensko, taky jsem za něj několikrát v mládežnických kategoriích nastoupil. Z tohoto důvodu jsem také strávil uplynulý ročník na Slovensku, abych měl jednoho dne možnost svobodné volby. Chci hrát mezinárodní hokej a na Slovensku v současné době necítím o své služby takový zájem, což samozřejmě plně respektuji. Vzhledem k faktu, že jsem člověkem žijícím dlouhá léta v Česku, vychodil jsem tady všechny školy a v českém klubu jsem si prošel od přípravky prakticky všemi kategoriemi, považuji své rozhodnutí za přirozené."

Pravidla IIHF v tomto ohledu Dravecký splňuje. Mezinárodní hokejová federace totiž říká, že hráč musí:

  • Doložit, že se po svých desátých narozeninách účastnil minimálně dvou po sobě jdoucích sezon a 16 po sobě jdoucích měsíců (480 dní) národních soutěží své nové země, během této doby nepřestoupil do jiné země ani nehrál hokej v žádné jiné zemi.

  • Vlastnit mezinárodní transferovou kartu (ITC), dokládající přestup do národní asociace jeho nové země, která byla schválena a datována nejméně 16 měsíců (480 dní) před začátkem soutěže IIHF, které se chce zúčastnit.

  • Mít trvalé bydliště v dané zemi.

Rozhodnutí Draveckého ml. okomentoval i David Čermák, trenér české reprezentace do 18 let. "Jsme moc rádi, že se takto kvalitní hráč rozhodl pro Česko, přičemž ho ani nebereme jako cizince. Zná se velmi dobře s kluky z Třince, takže nebude problém, aby do našeho týmu zapadl," řekl Čermák.

NOMINACE REPREZENTACE U18

BRANKÁŘI:
Ondřej Štěbeták (HC Dukla Jihlava), Michal Oršulák (HC Energie Karlovy Vary)

OBRÁNCI:
Jakub Seidl (Bílí Tygři Liberec), Tomáš Mikel (PSG Berani Zlín), Radim Mrtka, David Holub (oba HC Oceláři Třinec), Rostislav Šilhavý (BK Mladá Boleslav), Tomáš Malínek (HC Sparta Praha), Štěpán Černý (Mountfield HK), Vladimír Dravecký (Rögle BK)

ÚTOČNÍCI:
Vít Záhejský, Vojtěch Čihař (oba HC Energie Karlovy Vary), David Rozsíval (Bílí Tygři Liberec), Robin Švančara (HC Oceláři Třinec), Matouš Jan Kucharčík, Viktor Šámal (oba HC Slavia Praha), David Hrubý (HC Sparta Praha), Adrien Bartovič (Malmö Redhawks), Matěj Pekař (Ambri Piotta), Adam Novotný (Mountfield HK), Šimon Fasner (HC Vítkovice Ridera), Dominik Pavlík (Kärpät Oulu), Adam Benák (HC Škoda Plzeň), Tomáš Poletín (Lahti Pelikans)

REALIZAČNÍ TÝM:

MANAŽER: Michal Vondrka
HLAVNÍ TRENÉR: David Čermák
ASISTENTI TRENÉRA: Jaroslav Nedvěd, Radek Bělohlav
TRENÉR BRANKÁŘŮ: Michal Neuvirth
KONDIČNÍ TRENÉR: Michal Hamršmíd
VIDEOTRENÉR: Vladimír Mizera
LÉKAŘ: MUDr. Tomáš Madrý
KUSTODI: Vlastimil Pospíšil, Jakub Vais
FYZIOTERAPEUT: David Matoušek

TÉMATA: U18 TOP obsah