U20: Naplno hned ze startu? MS je obří motivací, říká Port

Je půlka července, teploty atakují třicet stupňů, nicméně česká reprezentace do dvaceti let maká na zimáku v Chomutově. „Zpotíme se dost,“ usmívá se v rozhovoru pro ceskyhokej.cz obránce Vojtěch Port. Jen málokdo z nominovaných má před sebou takovou motivaci jako on.

Byl to totiž on, komu těsně nevyšla účast na posledním mistrovství světa juniorů. Mohl za to nešťastný moment. Do nominace se vešel a do tempa se dostával těsně před Vánoci v přípravě proti Finsku.

"Zlomil jsem si prst, byl to takový nešťastný okamžik," vzpomíná. "Myslel jsem, že to bylo jen nějak naražené, ale ukázalo se to jako zlomenina."

Sezonu měl přitom do té doby slušně rozjetou. "Do té doby to bylo dobré. Pak to ale přišlo, dokonce jsem byl pak nějakou dobu doma v Česku."

Aby toho nebylo málo, přišla ve Western Hockey League, kde působí, výměna. "Ano, mezitím mě z Edmontonu vyměnili do Moose Jaw. Jakmile jsem tam přiletěl, ještě jsem nehrál. Pak jsem začal, ale chvíli mi trvalo, než jsem se do toho dostal. Po chvíli jsem do toho ale najel. Měli jsme výborný tým a sezonu přivedli do vítězného konce."

A to doslova, jeho Warriors ovládli celou WHL, on k tomu pomohl sedmi body v 36 zápasech. Co se Edmontonu týče, zapsal v 26 duelech bilanci 3+9.

"Nebál bych se říct, že to byl největší moment mé hokejové kariéry," myslí si o triumfu ve WHL. "Byla to velká zkušenost, takto dlouhou sezonu jsem ještě neměl. Play off v Kanadě je hodě podobné profi hokeji. Hodně zápasů, hodně cestování."

Mít tady pana Šmída je super, moc nám bekům pomáhá.

Po smutné zimě tak na kemp do Chomutova dorazil v dobrém rozpoložení. Mladíci jsou tam do neděle, pak se přesouvají k přípravným zápasům do Finska.

"Máme společné snídaně, krátkou přípravu, led, oběd, mítinky s trenéry. Probíhá dost komunikace," poodhaluje Port denní program týmu.

Zvlášť před ním stojí kvůli zmíněným okolnostem důležitá sezona. Jeden bronz na MSJ už mu utekl a nechce to zažít znova. "Je to pro mě obří motivace. Moc mě to v zimě mrzelo, ale o to víc se chci do nominace dostat letos," velí.

K nominaci a obecnému zlepšení mu může hodně pomoct Ladislav Šmíd, někdejší vynikající bek a nově asistent trenéra Patrika Augusty. "Je to super. Pana Šmída jsem měl jako skills trenéra v kanadské juniorce, moc nám pomohl. Bylo super mít českého trenéra v týmu. Mít ho tady je paráda, může nám toho hodně dát, stačí se podívat na jeho kariéru," zakončil Port.

TÉMATA: U20 TOP obsah