U20: Zápasy v červenci? Konečně, směje se brankář Kavan

Jan Kavan se v minulé sezoně stal extraligovou kometou. Za tu brněnskou si totiž připsal první starty v extralize, při kterých zářil a dostal se do povědomí fanoušků. „Jsem hlavně rád za důvěru,“ usmívá se v rozhovoru pro ceskyhokej.cz. Tu nyní dostal i od reprezentačních koučů.

Obecně to byla velmi divoká sezona. Kavan chytal dvanáctkrát za Kometu s úchvatnou úspěšností zákroků 93,1 %, třikrát za Znojmo a včetně play off čtyřicetkrát za brněnskou juniorku, se kterou padl až ve finále. Ve vyřazovacích bojích však chytal s úspěšností, která atakovala 94 %.

"Sezonu hodnotím pozitivně. Byl to ročník, kdy jsem chytal nejvíce zápasů v kariéře. Nebylo to nic lehkého, naopak, ale tím mi moc dala, hlavně hodně zkušeností. Zvlášť období v áčku si moc vážím," naráží stále teprve osmnáctiletý gólman na extraligovou zkušenost.

Ta přišla v podstatě znenadání. Ve druhé polovině sezony dostal šanci, kterou nepustil. Ve dvanácti duelech ukázal, že se s ním musí počítat a že v něm má Kometa velkou naději.

"Byl jsem za šanci a důvěru moc vděčný. Moc jsem si to užíval. Byl jsem v takovém transu, že se z toho staly výborné výkony a statistiky," dodává.

Sezona měla kvůli zmiňovanému prohranému finále hořkou tečku, nicméně Kavan už se těšil, až zase začne chytat. Právě hlad po hokeji ho pohání stále kupředu. "Končil jsem v dubnu, takže to byla celkem dlouhá doba bez zápasu," přikyvuje.


Teď dostane šanci. Tým juniorů se na začátku týdne přesouvá do Finska, kde na něj čeká čtveřice přípravných duelů. Jelikož jsou v nominaci tři gólmani, dá se čekat, že šanci dostane minimálně jednou.

"Těším se moc, po dlouhé době je to zápasová praxe. Doufám, že se tam předvedeme v co nejlepším světle a že naši zemi budeme dobře reprezentovat," přeje si. Zároveň doufá, že parta, která se v brankovišti tvoří, zůstane stejně dobrá. "Musím říct, že se všichni podporujeme, jsme prostě jeden tým. Máme mezi sebou srandu, jsme v pohodě. Je mezi námi super atmosféra."

Mezi jeho přání pak patří přelom roku. To je v plánu již tradičně světový šampionát juniorů, kam by se moc rád dostal. Stejně jako pro všechny v týmu, i pro něj je to velká motivace.

"Určitě bych chtěl prorazit víc. Poperu se o to, do Kanady na MSJ bych moc chtěl, je to jeden z hlavních cílů v této sezoně," potvrzuje.

TÉMATA: U20 TOP obsah