U20: Na domácí výběr Češi nevyzráli. Suomi vítězí 4:1

Na přípravném turnaji ve finském Vierumäki po dvou zápasech se Švýcary tentokrát reprezentační dvacítka vyzvala domácí Finsko. Na začátku druhé periody sice zvládl skóre korigovat Holinka, jenže Suomi přidali další dva zásahy a zvítězili poměrem 4:1.

Finsko se po dvou slepených gólech dostalo do vedení

Zkraje utkání se hrálo velmi vyrovnaně na obou stranách, dokud se domácí neprosadili dvakrát v krátkém sledu. První úspěšnou akci rozjel Saarelainen, jenž ukázal šikovné ruce a zavezl kotouč přes celé hřiště až do útočného pásma. Po dvou narážečkách přihrál na Tuhkalu, jenž posunul puk do slotu na Heikkiho Ruohonena, který z blízkosti propálil gólmana Kavana.

Ani ne o minutu později slavilo Finsko druhou branku. Alasiurua dokázal i v protipohybu vypíchnout kotouč ve středním pásmu zavážejícímu hráči, navíc to udělal tak šikovně, že vyslal do samostatného úniku Emila Kuusulu, jenž svou akci zakončil přesnou ranou mezi betony. 


Na snížení zareagoval soupeř ještě do přestávky

Hned na začátku druhého dějství museli domácí na trestnou lavici. Přesilovou hru sehrál národní tým velmi šikovně a po sérii přesných přihrávek vypálil přesně kolem lapačky mezi kruhy volný Miroslav Holinka. Vzápětí si sice mohlo Finsko vzít dvoubrankový náskok zpět, jenže trestné střílení Emila Kuusuly vychytal lapačkou připravený Jan Kavan. 

Suomi ale rovněž předvedli svou efektivitu v početní převaze, a to hned dvakrát po sobě. Nejprve využil špatného střídání české čtveřice Pikkarainen, jenž rozjel osamoceného Topiase Hynninena, a pak přišel celkově čtvrtý finský úder na začátku pětiminutového oslabení národního týmu. Jesse Kiiskinen předvedl šikovné ruce, když ze vzduchu sklepl vyraženou střelu Rautiainena. 

foto:  Pasi Mennander

Finové nepřipustili drama

V úvodní minutě třetího dějství se Suomi i ve vlastním oslabení prodrali do samostatného úniku. Joona Saarelainen mířil mezi betony brankáře Kavana, který však mezi nohama nenechal volný prostor. 

Ve zbytku utkání se už žádný z týmů neprosadil, a tak Finové vítězí 4:1. S Českem si to však rozdají ještě jednou. 

FINSKO vs. ČESKO 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Ruohonen (Tuhkala, Saarelainen), 14. Kuusula (Alasiurua), 34. Hynninen (Pikkarainen, Halttunen), 36. Kiiskinen (Rautiainen, Alasiurua) - 23. Holinka (Hradec, Maštalířský).

Finsko: Vedenpää (Saarinen) - Kiviharju, Tuhkala, Jokinen, Nykiri, Junkkari, Korkola, Peltonen, Inhala - Rautiainen, Hynninen, Halttunen - Kuusla, Alasiurua, Kiiskinen - Miettinen, Koivu, Pikkarainen - Saarelainen, Leppä, Ruohonen.
Česko: Kavan (Milota) - Galvas, Dvořák, Fibigr, Port, Kočí, Samson, Matějíček, Vandas - Spěváček, Holinka, Šimek - Sikora, Petr, Maštalířský - Pérez, Hradec, Jecho - Fiala, Felcman, Židlický.


TÉMATA: U20 TOP obsah