U20: Češi promrhali dvougólové vedení, po nájezdech se radují Finové

Český národní výběr do dvaceti let zakončil první sraz v sezoně prohrou po nájezdech 5:6 nad týmem Finska do 19 let. Domácí borci se prali statečně, a to až do konce. Češi totiž ještě pár minut před koncem vedli o dvě branky, Finové díky urputnosti i početní přesile srovnali a obrat dokonali v samostatných nájezdech.

Holinkův úder v minutě poslední

Začátek utkání se nesl v duchu nepřesností, ofsajdů a vyloučení. To finské Češi nepotrestali. Naopak, v sedmé minutě se po faulu Tomáše Vandase jelo trestné střílení, Eetu Levänen však neproměnil.

Domácí hráče to ale očividně nakoplo a na ledě hýřili aktivitou a dostávali se do zajímavých situací, a to i v těsné blízkosti gólmana Jakuba Miloty.

Z tlaku pak padnul gól. Rasmus Svartström se dostal k puku na levém kruhu, neměl komu přihrát, tak vystřelil švihem. Puk vyplaval u bližší tyče Milotovy brány a zapadl až do sítě.

Finové pak solidně bránili, ale nevyvarovali se faulu, který česká přesilovka dokázala potrestat. Stejně jako ve finském případě, i v tom českém padl gól po svižné střele z levého kruhu, slavit mohl v poslední minutě Miroslav Holinka.


Přestřelka pro české barvy

Začátek druhé třetiny byl hodně ve finském duchu. Hned po sedmi vteřinách byl vyloučen jeden z domácích, nicméně Češi přesilovku nevyužili. Naopak, Finové se prosadili jen chvíli poté, co se Sebastian Soini vrátil z trestné lavice. Na slot si sjel nikým nehlídaný Elias Huttu a přesouvající se Milota neměl nárok.

Partě trenéra Patrika Augusty se podařilo srovnat hned za čtyři minuty. Puk dostal zpoza brány mezi kruhy Petr Sikora, který mířil přesně.

Čechům pak zachutnalo a byl jich plný led. Aktivita se projevila další brankou - skvěle si do brankoviště sjel Pavel Šimek, kde ho přihrávkou ze strany našel Tomáš Galvas. Hned ve 34, minutě to bylo o dva góly. Hned po ubráněném oslabení se do úniku dostal Adam Jecho, který před finským gólmanem zamával rameny a zakončil za jeho záda.

foto: Pasi Mennander

Nezvládnutý závěr

Bylo jasné, že Finové si takový vývoj nenechají líbit. Hned po pauze se do toho pustili plnou vervou a po aktivitě vyvinuli tlak na Jakuba Dvořáka, který fauloval. Jen půl minuty stačilo Finům na gól, pěknou kombinaci zakončil Lauri Sinivuori.

Trvalo ale přesně minutu, než psychiku domácích hráčů Češi opět zpražili. Před finskou brankou se nejlépe zorientoval Jecho, jenž slavil druhý gól v utkání.

To se psala 47. minuta a Češi pak chtěli aktivitou a držením kotouče kontrolovat hru. To se víceméně dařilo, tento plán nevyrušilo ani další vyloučení na české straně.

Jak ale postupoval čas, finský tlak se stupňoval. Pět minut před koncem byl vyloučen Dvořák, zhruba minutu po něm Češi špatně střídali a přišel další dvouminutový trest. Finové ještě k tomu stáhli gólmana, takže měli totální převahu. Tu přetavili v gól Sinivuoriho.

V čase 58:37 se v rychlém sledu radovali podruhé, tentokrát už ze srovnání na 5:5. Po dalším odvolání gólmana se prosadil Elias Jansson.

Šlo se tak do prodloužení, které ale vítěze nenašlo. V nájezdech se - stejně jako v zápase - velmi dařilo střelcům. Úspěšnější nakonec byl domácí výběr, který Milotu pokořil hned třikrát. 

FINSKO U19 - ČESKO U20 6:5 sn. (1:1, 1:3, 3:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Svartström (Soini, Levänen), 23. Huttu (Uronen), 46. Sinivuori (Suoniemi, Nyman), 58. Sinivuori (Nyman, Jansson), 59. Jansson (Sinivuori, Nyman) - 20. Holinka (Hradec, Maštalířský), 27. Sikora (Šimek, Holinka), 31. Šimek (Galvas, Sikora), 34. Jecho (Titlbach, Felcman), 47. Jecho (Hradec, Vandas)
Finsko U19: Rimpinen (Louhivaara) - Soini, Kiukas, Nyman (A), Muhonen, Karvonen, Mononen, Nissilä, Amhamdi - Uronen, Huttu, Järventie - Loponen, Suoniemi, Sinivuori - Jansson (A), Ylitalo, Lind (C) - Svartström, Äijälä, Levänen
Česko U20: Milota (Ebenstreit) - Dvořák (A), Galvas, Ročák, Fibigr, Vandas, Matějíček, Husinecký, Samson - Šimek, Holinka, Sikora - Maštalířský (C), Hradec (A), Kalužík - Jecho, Petr, Spěváček - Fiala, Felcman, Titlbach - Pérez

TÉMATA: U20 TOP obsah