U20: Divoké výsledky? Mělo to vícero důvodů, vysvětluje trenér Augusta

Čeští junioři za sebou mají první akci v této sezoně. Po kempu v Chomutově odcestovali do Finska, kde se v rámci přípravných zápasů střetli s domácími a se Švýcary. Zápasy měly hodně divoké průběhy, trenér Patrik Augusta v rozhovoru pro ceskyhokej.cz vysvětlil, proč tomu tak bylo.

Tým se sešel v Chomutově, kde proběhl několikadenní kemp. Ten měl splnit vícero účelů.

"Byla to všehochuť," začal Augusta. "Měli jsme tam hráče, které jsme chtěli poznat v osobním, tréninkovém i zápasovém zatížení, měli jsme testy na suchu i na ledě... Byla toho spousta. Tohle soustředění pro to bylo ideální, trávili jsme spolu čas v příjemném prostředí. V tomto směru bych akci hodnotil kladně."

Co však trenér už tolik kladně nehodnotil, byly výsledky. Na prohru se Švýcary 2:4 odpověděli Češi výhrou v odvetě 5:3, pak ale dvakrát padli s domácími. Nejprve s vrstevníky 1:4, pak s výběrem U19 5:6 po nájezdech.

"Trochu si to vysvětluju nerozehraností. Je těžké, když je někdo na ledě tři dny a jde do zápasu proti nejlepším týmům Evropy," přemýšlel nahlas Augusta. "Rozdíl byl v tom, že někteří hráči byli před kempem na ledě a jiní ne. Chvíli trvalo, než se hráči tak nějak seřadili do jedné výkonnosti. Chtěli jsme je do systému napasovat co nejdříve, což trochu drhlo. Během turnaje se to ale zlepšovalo," potěšilo ho.


foto: Pasi Mennander

Zajímavé také bylo, jak se zápasy vyvíjely - tedy dost divoce. Například v prvním zápase český výběr vedl 2:0 po první třetině, pak ale zůstal opařen. V posledním duelu pak vedl v 58. minutě 5:3, utkání ale ztratil.

"Je to tak, zápasy měly skutečně vývoj jako na sinusoidě. Chvíli jsme tlačili soupeře my, on pak nás. Měli jsme problémy, když někdo vystoupil ze systému, to nás dostalo pod tlak," dodal s tím, že velkým faktorem byla také disciplína: "Co nás stálo lepší výsledky, bylo vyloučení, měli jsme jich nejvíc ze všech. Byly to naivní fauly, které mnohdy přerušily náš nápor a podobně."

Češi navíc z početní nevýhody častokrát inkasovali, a to hned šestkrát. "Musím ale říct, že jsme oslabení ještě tolik nepilovali. Nasazovali jsme tam víceméně všechny hráče, chtěli jsme je vidět," odhalil.

Hráči makali, pracovali, snažili se, nemůžu jim nic vytknout.

Nicméně i tak byl s tím, jak hráči kemp pojali, spokojený. "Určitě, měli jsme jen čtyři omluvenky, kluci rádi přijeli. Hráči makali, pracovali, snažili se, to jim nemůžu nic vytknout."

Co dál? Hráči teď mají zhruba měsíc na individuální přípravu, pak český výběr odcestuje na Turnaj pěti.

"S hráči jsme měli pohovory, víme, co je do další akce čeká. Budeme je mít pod dohledem, s klubovými trenéry budeme v kontaktu. Řekli jsme jim, ať tomu dají všechno. Na turnaj chceme složit co nejsilnější kádr, je to pro nás poslední možnost, než se někteří hráči vrátí do Kanady," uzavřel.

TÉMATA: U20 TOP obsah