Týden hokeje - září 24 - sky

Ať už dítě baví jakýkoliv sport, vždy bych ho v něm podporoval, říká Kubalík

O tom, že se Dominik Kubalík dá jednou na hokej, bylo v podstatě rozhodnuto ještě předtím, než se narodil. Stejně jako v ostatních podobných případech se i Dominik vzhlédl ve svém starším bráchovi Tomášovi, a když ve třech letech projevil zájem o to obout si hokejové brusle, bylo rozhodnuto. „Brácha byl a stále je můj idol. Chtěl jsem být jako on,“ říká plzeňský odchovanec.

Jeho vztah se starším bráchou Tomášem prošel snad všemi možnými stádii - od parťáků až po konkurenty. "Dostal se do extraligy, poté do NHL, což byl i můj sen. Brácha je člověk, který mě ze všech lidí posunul v mé kariéře nejdále," zdůrazňuje mistr světa Kubalík.

Jak už to tak v podobných situacích bývá, ani on se nevyhnul srovnání se starším Tomášem. "Už jenom ta nášivka, že se jmenujete Kubalík... Lidé, co sledují plzeňský hokej, budou vědět. Podobné to teď bude mít i náš nejmladší brácha. Snad to pro něj bude motivace, aby ho to někam posunulo."

Týden hokeje - září 24 - square

Možná i tohle Dominika posunulo až do slavné NHL, byť to lehká cesta rozhodně nebyla.

Rozhodnutí odejít do zámoří co nejdříve v sobě nosil již jako 14letý. Poté, co viděl, že podobná zkušenost pomohla i jeho staršímu bráchovi Tomášovi, neváhal a i on zamířil do tamní juniorské OHL. "Tato brzká zkušenost se zámořím mi hodně pomohla. Naučil jsem se jazyk, osamostatnil se. Myslím, že to pro mě bylo přínosné i co se týče draftu," vysvětluje.

Jako mladý si dával za cíl jediné, a to dávat góly. Vždy okupoval první příčky bodování, vždy se mu střelecky dařilo. Jenže když přišlo na lámání chleba, tak Kubalík zjistil, že dávat góly samo o sobě nestačí. Že být dobrým hokejistou není jen o střílení branek. "Oči mi otevřelo, když jsem začal hrát s dospělými chlapi. Uvědomil jsem si, že i kluci, co hrají ve čtvrté lajně, musí odvádět stejný kus práce jako kluci v první," vzpomíná.

"Když došlo na nějaký problém, tak já jsem si poradit nikdy nenechal. Zpětně musím uznat, že jsem byl hloupý. Přijmout kritiku nebo si vzít poznámky trenérů k srdci, mě mohlo posunout dál mnohem dřív," připouští. Jak sám ale dodává, nebýt tohoto cílevědomého přístupu, možná by se do NHL nikdy nedostal.

Přijmout kritiku k srdci mě mohlo posunout dál mnohem dřív.

Odehrál tam skoro 400 zápasů, dal skoro sto gólů a stal se i mistrem světa. V létě podepsal ve Švýcarsku, kde se chce ještě poprat o šanci vrátit se. 

Ostatně, v létě tomu dal všechno. Tvrdá příprava nese ovoce, navíc čerpal z dětství, kdy se v něm zakořenily základy všemožných sportů. Kromě tenisu ho baví i fotbal a plavání. "Stále si myslím, že hokejisté jsou svým způsobem takoví desetibojaři. Hokej není o tom, že byste trénovali pouze jednu věc. Musíte mít úplně všechno - od kondice, až po ruce, nohy, břicho a podobně," vysvětluje.

Zkuste si hokej!

Od 23. do 29. září 2024 budou mít všechny děti od 4 do 8 let bez rozdílu dovednosti bruslení jedinečnou možnost vyzkoušet si zdarma, jaké to je být hokejistou nebo hokejistkou. Českým hokej totiž pořádá ve spolupráce s téměř 160 kluby po celé republice náborovou akci Týden hokeje. Kromě zážitku v podobě prvních krůčků na ledě si každé dítě navíc s sebou domů odnese zajímavý hokejový dárek. Přijďte si vyzkoušet lední hokej a zažijte spoustu zábavy! 

Více informací najdete na www.tydenhokeje.cz a www.pojdhrathokej.cz.

TÉMATA: TOP obsah Pojď hrát hokej

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky