Týden hokeje - září 24 - sky

ELJ: Ze Sparty do Slavie? Zatím nelituju, hlásí probuzený snajpr Novák

Po úvodních kolech juniorské extraligy má svého zástupce na špici střeleckých statistik také nováček soutěže z pražské Slavie. Ovšem pokud jde o samotného střelce, ten v soutěži není nováčkem. Mezi tahouny sešívaných se totiž řadí útočník Lukáš Novák, jenž do klubu přišel letos od rivala ze Sparty!

Pět zápasů – šest gólů. Devatenáctiletý Lukáš Novák má za sebou skvělý vstup do nového angažmá, i díky němu zatím nepůsobí Slavia po postupu vůbec špatným dojmem. Nejvíc Novákovi vyšel zápas v Pardubicích, kde k nečekaně hladké výhře 5:0 přispěl hattrickem.

Takový výsledek vás musí hodně povzbudit, viďte?
Určitě bych zmínil, že tam s námi přijeli Lukáš Strnad s Vojtou Polákem, kteří nás posílili. S nimi se nám hraje líp a víc si věříme. Myslím si, že do budoucích zápasů nám ta výhra psychicky pomůže, když už jsme nějaké body nasbírali a teď na tom můžeme stavět.

Týden hokeje - září 24 - square

Opravdu vám zápas z týmové stránky až tak sedl?
Řekl bych, že jsme byli kvalitní v koncovce. Pardubice byly silnější v přečísleních tři na dva, hlavně v první třetině si z toho tvořily šance. Potom jakmile jsme si vytvořili nějaký gólový náskok, tak se nám hrálo líp a už jsme byli lepší.

Vy jste stihl hattrick už do konce druhé třetiny. Cítil jste se dobře?
Popravdě jsem se herně necítil úplně extra, ale prostě to tam nějak napadalo. Hlavně kluci z lajny, Martin Vašíček a David Šindelář, mi nahrávali a ještě na přesilovkách právě Poly se Strnym. Děkuju taky jim.

Vzpomenete si, kdy jste naposledy dal hattrick?
(přemýšlí) Poslední bude asi v dorostu na turnaji v Třinci. Ale v lize si nepamatuju.

Spíše u vás totiž převažovaly asistence. Teď je to ale úplně naopak…
Vůbec nevím, čím to je. Možná tím, že v lajně mám dva kluky, kteří jsou spíš nahrávači. Jsou v tom hrozně šikovní a tím pádem se víc dostanu do zakončení. Naštěstí to tam zatím padá.

Svůj parádní vstup do nového angažmá tedy přičítáte dobrému pocitu z týmové souhry a z party na Slavii?
Parta je výborná, ale myslím si, že všude v hokeji je parta dobrá. Na Spartě jsem s ní taky neměl problém. A na ledě? Možná mi přijde, že se snažíme hrát víc na puku než na Spartě, ale to může být jenom můj dojem. Jinak nevím, čím by to mohlo být.

Proč jste vůbec zamířil ze Sparty do Slavie?
Já už jsem byl rozhodnutý, že po sezoně na Spartě pokračovat nechci. Bavil jsem se s klukama ze Slavie, právě i s Martinem Vašíčkem, který šel ze Sparty do Slavie v půlce sezony, a všichni chválili trenéra, že je super. Kluky už jsem znal, takže jsem se rozhodl takhle.

Tušil jste, že když se Slavia vrátila do extraligy a vy jste přišel jako poměrně zkušený hráč, tak byste mohl dostat hodně prostoru?
Doufal jsem v to, že tady dostanu víc prostoru než na Spartě. Kluci jsou tady ale moc šikovní a tým je kvalitní. Myslím si, že do první ligy minulý rok snad ani nepatřil. Byli neskutečně silní a co jsem koukal na zápasy finále, tak to bylo jednoznačné.

Takže budete mířit výš, než abyste si jen zajistili záchranu?
Já bych chtěl, abychom udělali top osmičku, která jde nahoru. Podle mě by na to tým mohl mít. Když se ještě trošku zvedneme a budeme hrát fakt dobře, tak bychom to mohli udělat. Zase na druhou stranu jsme v lize prostě nováčci a musíme se s tím poprat.

Pan trenér Jenáček po jednom ze zápasů zmiňoval, že občas platíte nováčkovskou daň. Co tím podle vás myslel, ještě na něco nejste úplně zvyklí?
Možná si neumíme pohlídat nějaké důležité momenty v zápase. Jsme schopní během pěti minut dostat dva tři góly, což se nám už stalo. Nebo pět minut před koncem udělat faul a dostat gól v oslabení. A podobné věci. To bychom asi do budoucna mohli zlepšit a mělo by nám to pomoct.

Vy jste začínal s hokejem na Spartě. Dá se tedy říct, že v rodině jste sparťani?
No… (usmívá se) Právě že táta je paradoxně velký slávista, celkově i rodina z tátovy strany jsou všechno slávisti. Takže jsem spíš asi slávista.

A jaké bylo letos vyměnit rudou za červeno-bílou?
Kluci mi občas ometou o hlavu, že jsem ze Sparty, ale jinak mě přijali fakt suprově. Hlavně jsem se s řadou z nich znal už z dřívějška, když jsme měli v kategorii U15 výběry krajů. Někteří kluci ze Sparty byli smutní, že odcházím, protože musím říct, že jsme tam byli dobří kamarádi. Z téhle stránky mě trošku mrzelo, že jsem musel opustit některé kluky, které jsem fakt měl rád. Ale jsem rád, jak to na Slavii zatím funguje. Zatím toho nelituju a doufám, že ani nebudu litovat.

Vidíte i dobrou šanci podívat se do A-týmu, zvlášť pokud by se vám dál takhle dařilo? Přece jenom první liga není od juniorky tak daleko jako extraliga.
Ne, vůbec nad tímhle nepřemýšlím. Cesta z juniorky do první ligy mně právě přijde hrozně dlouhá, podle mě je tam strašný rozdíl. Myslím si, že by bylo hodně těžké se do áčka dostat, ať už příští, nebo přespříští rok. Zatím to v hlavě nemám.

Foto: Martin Voltr; Karel Švec

TÉMATA: TOP obsah ELJ

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky