Para hokej: Češi slaví titul! Ve finále přemohli Slováky 2:0

Houževnatost Slováků Čechy ve finále překvapila a fanoušci tak viděli utrápený hokej s minimálním počtem střel na obě brány. I přesto ale Češi absolvovali poslední generálku před květnovým mistrovstvím světa úspěšně a z mezinárodního turnaje v italském Varese vezou domů zlato, a to bez jediné prohry.


Češi svého dnešního protihráče velmi dobře znají. Všichni slovenští parahokejisté hrají v české lize a od finálového zápasu se tak dal očekávat urputný boj. A ten také fanoušci viděli celých pětačtyřicet minut.

Hráči přesně věděli, jak to Slovák hraje.

I když vstup Čechů do zápasu vypadal nadějně, střela Hábla ve druhé minutě, kterou před sebou Lepáček nechal, a kterou tak poté dorazil do slovenské brány kapitán české reprezentace Radek Zelinka, byla na dlouhou dobu poslední velkou šancí finálového duelu. Nepřesné přihrávky a urputně bránící Slováci nepustili Čechy v dalším pokračování první a druhé třetiny do výraznějších šancí.

Uklidnění na českou střídačku pak přinesla spolupráce mladé krve. Lukáš Kapko si v osmatřicáté minutě najel z prvé strany na Klepáčka, rozhlédl se a přesnou přihrávkou před slovenského gólmana naservíroval další gól pro Filipa Veselého 2:0. Zápas nicméně pro Slováky nebyl rozhodně ztracený a cítili příležitost k historickému úspěchu nad Čechy až do posledních vteřin.

Závěrečné čtyři minuty třetí třetiny navíc odehráli bez gólmana a jejich šance zvýšil také Václav Hečko, který zamířil ve 40. minutě na trestnou lavici. Urputný tlak Slováků ani jejich odkrytá brána ale změnu skóre už nepřinesla a Češi si tak připsali po roce opět vítězství na mezinárodním parahokejovém turnaji v Itálii. V dalším utkání o třetí místo pak zdolali domácí Italové Jižní Koreu až na nájezdy a díky výsledku 2:1 brali doma bronz.

"Všechny zápasy Slovenska jsme viděli, hráči přesně věděli, jak to Slovák hraje, ale přesto, že jsme se připravili, tak to v naší hře dnes nebylo. Je to o tom, jak jsme k tomu dnešnímu zápasu přistoupili, jak jsme se nachystali a rozcvičili. Vůbec to nebylo o tom, že bychom na ně neměli nebo byli lepší jen o trochu, hráči se za mě dnes prostě nenachystali mentálně," komentoval závěr turnaje trenér české parahokejové reprezentace Jakub Novotný. "Máme ještě měsíc a půl do mistrovství světa a je rozhodně na čem pracovat, ať to je v Kanadě lepší,"doplnil ho v závěrečné řeči v kabině také kapitán Radek Zelinka.

Více informací naleznete na oficiálním webu českého para hokeje.

ČESKO - SLOVENSKO 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky:
3. Zelinka (Hábl, Veselý), 39. Veselý (Kapko, Vrubel).

ČESKO: Kudela - Zelinka, Vrubel, Ohar, Wágner - Hečko, Žižlavský, Palát, Novotný, Sedláček, Hábl, Kapko, Veselý.
SLOVENSKO: Lepáček - Fojtík, Hlinka, Ferenčík - Stašák, Ligda, Joppa, Turič, Večerek, Korman.

Konečné pořadí turnaje:

úvodní foto: David Handl/Parahockey.cz

TÉMATA: Parahokej