9. třída: Je to super! září po titulu Šejc. Kluci zaslouží velký kredit, chválí trenér

Co se liberecké deváté třídě nepovedlo loni, to dokázala letos. Zatímco minulý rok se musela ve finále sklonit před rivalem z Mladé Boleslavi, tentokrát porazila Škodu Plzeň 3:0 na zápasy a došla si pro mistrovský titul. V celých vyřazovacích bojích dokonce nepoznala ani jednou pachuť porážky!

"Je to super! Hrál jsem i s pár dalšími kluky minulý rok a skončili jsme druzí, což nás mrzelo. Teď jsme si to napravili," radoval se po zisku zlatých medailí liberecký útočník Šimon Šejc. "Máme tady super partu. Chtěl bych poděkovat i trenérům, kteří nás dobře vedou. Vždycky nám to pomůžou dotáhnout k medaili," vzkázal.

Ano, nadvláda tygří kategorie U15 už je zcela patrná. V posledních třech sezonách získala v domácí soutěži dvě zlata a jedno stříbro, k tomu navíc musíme připočítat úspěchy Libereckého kraje na mistrovstvích krajů, respektive Olympiádě dětí a mládeže. Jeho výběr totiž bývá sestaven rovněž výhradně z hráčů Liberce.

"Samozřejmě jsme rádi za medaili z mistrovství krajů jako krátkodobého turnaje, ale tahle zlatá tečka je odměna pro všechny za celosezonní práci. Stejně tak ale i za vícesezonní, protože kluci se hokej neučili od května. Zaslouží si velký kredit za celou dosavadní kariéru. Není samozřejmost hrát sezony až do posledních zápasů a vozit medaile," uznal trenér Vojtěch Fiala.


Bílí Tygři v letošní extraligové sezoně nejprve vyhráli základní skupinu, poté v nadstavbě skončili druzí právě za Škodou Plzeň. Patřili sice mezi favority na nejvyšší příčky, nicméně málokdo mohl očekávat, že by následně prošli vyřazovacími boji bez porážky. Skutečně se jim to však povedlo, vyhráli všech devět utkání.

"Brali jsme to tak, že jdeme zápas od zápasu. Dávali jsme si postupné cíle. Třeba druhý zápas v Plzni byl pro nás hodně náročný," připomněl Fiala duel, kdy jeho celek dlouho prohrával. Vyrovnal až dvě minuty před koncem a obrat dokonal v prodloužení. "Ano, to utkání v Plzni bylo těžké. Ale i poslední domácí, protože Plzeň hrála dobře. Měla velké šikovné útočníky, hrála výborně fyzicky," ocenil Šejc kvality soupeře.

Právě poslední bitva série i celé sezony vyšla Šimonu Šejcovi na výbornou. Už do 31. minuty zaznamenal hattrick a později ještě přidal asistenci. Vítězství Liberce 6:4 bylo i jeho velkou zásluhou. "Zápas mi vyšel, ale stejně tak to tam mohlo napadat někomu jinému. Chtěl bych poděkovat klukům za podporu. I kdybych ty góly nedal já, ale někdo jiný, měl bych stejnou radost. Hlavní je, že jsme vyhráli a jsme první," hlásil nadaný střelec sympaticky.

Co podle něj ve finále rozhodovalo? "Týmovost, plnění rolí a jak se s tím každý porve a kdo chce víc," řekl Šejc. Liberec tak i s úroky vrátil indiánům domácí debakl 1:11 z nadstavbové části, který se zařadil k největším překvapením sezony. "Byla to pro nás facka, o které jsme věděli, že se nesmí opakovat," přiznal Fiala. "Bylo to hrozné, po tom zápase jsme byli všichni skleslí. Jsem ale rád, že jsme jim to teď vrátili," souhlasil s ním Šejc.


Tygři nicméně v té době neměli kompletní kádr. Právě i proto jejich trenér po zisku titulu v kabině chválil všechny hráče, kteří sezonu odpracovali a třeba se v jejím závěru tolik do hry nedostali.

"Měli jsme období, kdy jsme nastupovali ve třinácti nebo čtrnácti lidech a tým to skvěle odfáral. Všichni hráči se tím pádem podíleli na dlouhodobém úspěchu a nesou na něm svůj díl, play-off byla jenom tečka. Klobouk dolů před hráči, co v něm předvedli. Zvládli jsme vyhrát devět zápasů po sobě. Hodně hráčů bylo polámaných, posekaných a otejpovaných, ale kousli to, protože tohle je nejvíc," líčil Fiala pyšně.

Liberečtí deváťáci nakonec slavili zlato ve Svijanské aréně, ač původně měli hrát ve velké hale. "Chtěli jsme to po trenérech, protože tady panuje výborná atmosféra, když je plno. Ve velké aréně by to takové nebylo," věděl Šimon Šejc. "Udělalo se všechno pro to, abychom hráli ve Svijance. Už loni tady mělo finále skvělou atmosféru a opakovalo se to i letos. Moc děkuju rodičům i dalším lidem, co se přišli na hokej podívat, zároveň i fanoušci z Plzně fandili skvěle," vzkázal Vojtěch Fiala.

Nejen vítězové finálové série si pochvalovali letošní formát vyvrcholení soutěže. Poprvé se v deváté třídě hrálo dlouhé play-off na čtyři kola, pozdější mistři tak museli projít přes několik náročných zkoušek. "Jsme rádi za to, jak se hrálo. Už to mělo parampletry velkého play-off," liboval si trenér, který děkoval i svým spolupracovníkům. "Velikánský podíl na úspěchu nesou i všichni z realizačního týmu, protože hráči měli super servis. Teď si to můžou užívat," uzavřel Fiala.

Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz


TÉMATA: E 9. tříd