U18: Šampionát je tady! Češi začínají pouť proti Švýcarsku

České mladíky do 18 let čeká ve čtvrtek odpoledne úvodní zápas mistrovství světa. V utkání proti Švýcarům se jim pokusí oplatit porážku z únorového Turnaje pěti zemí. O den později se svěřenci trenéra Čermáka střetnou s Kanadou, v neděli pak vyzvou Švédsko. V posledním zápase skupiny, ze které jdou do čtvrtfinále čtyři z pěti týmů, narazí na Kazachstán.

Letošní šampionát do 18 let se koná ve finských městech Espoo a Vantaa, která sousedí s metropolí Helsinkami. Čeští reprezentanti se představí v menší hale ve Vantaa, kde bude hrát zápasy skupina B. V ní nastoupí i Kanada, Švédsko, Švýcarsko a Kazachstán.

První duel sehrají Češi ve čtvrtek od 14:00 proti Švýcarům, kteří je v posledním vzájemném utkání na začátku února porazili. V rámci Turnaje pěti zemí v americkém Plymouthu se hráči s helvétským křížem na dresu dvakrát dostali do vedení, a i když Češi pokaždé srovnali, tak Švýcarsko nakonec vyhrálo v prodloužení 3:2. Do nastavení dospěly i předchozí dva zápasy obou týmů, každý z nich vyhrál jednou po nájezdech.

Před začátkem šampionátu sehráli čeští mladíci čtyři přípravná utkání. V dvojzápase s Lotyšskem po úvodní porážce v nájezdech v odvetě zvítězili 2:1. V dalším souboji se Slováky už Češi dvakrát vyhráli - nejprve jednoznačně 3:0, den nato třikrát vyrovnali a ve druhé minutě prodloužení urvali vítězství 4:3.

Podle hlavního trenéra Davida Čermáka byla náplní tréninkových kempů hlavně kondice. "Například před oběma zápasy s Lotyši jsme měli normální dopolední trénink. Bylo to tak i před zápasy se Slováky," řekl s tím, že se před začátkem MS ještě zaměří na přesilovky a zakončení. "Ve skupině máme tři velmi těžké soupeře. Nejdůležitější je pro nás momentálně první duel se Švýcary, kteří mají velmi silný ročník," doplnil.

Hned další den v pátek se Češi od 18 hodin potkají s Kanadou. Z její sestavy stojí za zmínku Gavin McKenna, který v 61 zápasech juniorské WHL nasbíral 97 bodů. McKenna, mimochodem bratranec Connora Bedarda, je považován za jednoho z největších talentů na draft za dva roky. Připomeňme, že právě s javorovými listy Česko těsně prohrálo ve finále posledního Hlinka Gretzky Cupu, kde si zahrála většina nominovaného kádru.

V neděli odpoledne nastoupí reprezentace proti Švédsku, které bude jako účastník tří z posledních pěti finále jedním z favoritů turnaje. Základní skupinu poté zakončí v pondělí s Kazachstánem, jenž si účast na MS vybojoval loňským postupem z nižší divize. Do čtvrtfinále postoupí čtyři týmy z každé skupiny, poslední dva budou hrát o udržení.

Nominace českého týmu na MS U18 2024

Brankáři: Milota Jakub (Cape Breton Eagles, CAN), Mařík Matyáš (HC Banez České Budějovice), Vystrčil Břetislav (Mora IK, SWE)

Obránci: Mrtka Radim (HC Oceláři Třinec), Skok Jan (HC Škoda Plzeň), Švec Martin (HC Dynamo Pardubice), Fibigr Jakub (Mississauga Steelheads, CAN), Zielinski Aleš (Moncton Wildcats, CAN), Hlinský Adam Martin (HV71, SWE), Král Adam (Bílý Tygři Liberec), Galvas Tomáš (Bílý Tygři Liberec)

Útočníci: Benák Adam (HC Škoda Plzeň), Poletín Tomáš (Pelicans Lahti, FIN), Chludil Danny (HC Kometa Brno), Pohludka Šimon (Pelicans Lahti, FIN), Kubiesa Matěj (Prince Albert Raiders, CAN), Daníček Marek (HC Sparta Praha), Titlbach Adam (Vancouver Giants, CAN), Jecho Adam (Edmonton Oil Kings, CAN), Kos Ondřej (Ilves Tampere, FIN), Vaculík Martin (PSG Berani Zlín), Curran Maxmilián (Tri City Americans, USA), Sikora Petr (HC Oceláři Třinec), Heš Jakub (PSG Berani Zlín), Drančák Samuel (Red Deer Rebels, CAN), Lisler Oskar (Linköping HC, SWE).

Realizační tým:

Manažer týmu: Michal Vondrka

Hlavní trenér: David Čermák

Asistent trenéra: Richard Žemlička

Asistent trenéra: Jaroslav Nedvěd

Trenér brankářů: Lukáš Mensator

Videotrenér: Vojtěch Tulačka

Lékař: Milan Novotný

Fyzioterapeut: Petr Routner

Kustodi: Jakub Vais, Martin Pečinka

Výsledky českých přípravných zápasů:

Čtvrtek 11. dubna 2024

Česko vs Lotyšsko 2:3 sn.

Pátek 12. dubna 2024

Česko vs Lotyšsko 2:1

Středa 17. dubna 2024

Česko vs Slovensko 3:0

Čtvrtek 18. dubna 2024

Česko vs Slovensko 4:3 pp.

Rozpis českých zápasů v základní skupině MS U18 2024

Čtvrtek 25. dubna 2024

14:00 Česko - Švýcarsko

Pátek 26. dubna 2024

18:00 Kanada - Česko

Neděle 28. dubna 2024

14:00 Švédsko - Česko

Pondělí 29. dubna 2024

14:00 Česko - Kazachstán

TÉMATA: U18