U16: Stříbrná tečka. Historická sezona, ví trenér Milan Razým

Česká šestnáctka má za sebou skvělou sezonu. Svěřenci trenéra Milana Razýma dokázali na olympiádě dětí a mládeže v jihokorejském Gangwonu získat stříbrné medaile a naposledy se v sezoně představili minulý týden na domácí půdě, kde na turnaji v Kravařích brali druhé místo.

Pro šestnáctku to byla tečka za sezonou. Byly tam turnaje, olympiáda, bylo toho hodně. Jak byste ročník zhodnotil?

"Dovolím si říct, že to byla nejúspěšnější sezona šestnáctky za posledních deset let. I když se to nezdá, koukal jsem do historie a nikdy neměla šestnáctka pozitivní bilanci se Švédy i s Finy, což nám se podařilo. Olympiáda pro nás byl nezapomenutelný zážitek, kde kluci dokázali porazit i USA. Potom jsme se přes Finy dostali do finále, kde jsme sice Američanům podlehli, ale stříbrná medaile byla velkým úspěchem. Jinak jsme sehráli hodně zápasů, když pominu první přípravné v Salcburku, máme sedmnáct výher a pět porážek, z toho dvě až na samostatné nájezdy. To je skvělá bilance s famózním skóre.

Jsou tu kvalitní kluci na všech postech, je tu řada kvalitních brankářů, z nichž vyniká Jan Láryš. Jsou tu i velmi kvalitní obránci, všichni dohromady nasázeli 24 branek. I výsledky tomu odpovídaly, v prosinci jsme vyhráli Turnaj pěti ve Švýcarsku, druhé místo na olympiádě v Koreji, potom zápasy ve Finsku, kde jsme nebyli kompletní a dostali šanci i další kluci, jsme dvakrát porazili Švédy a dvakrát prohráli s Finy. Teď druhé místo v Kravařích, kde nás od toho prvního prakticky dělilo jen vítězství v nájezdech se Švédy."

Sám jste zmínil složení týmů, kvalitu i historickou sezonu. Je to z vaší vlastní zkušenosti spíše tou generací, nebo nastolením herního systému?

"Každý trenér má svá určitá specifika. Spolupracujeme všichni reprezentační trenéři dohromady, máme společné schůze a jednotný systém. Právě už v šestnáctce se snažíme kluky jednotlivé principy učit. Mají tam mentální přípravy, měli jsme i besedy s Jirkou Šlégrem, Pavlem Paterou, Romanem Polákem, na konci v Kravařích tam byl i Zbyněk Irgl. I tak se snažíme na kluky působit, aby měli i informace od kluků, kteří už něco dokázali, a věřili cestě, kterou mají. Vidím vývoj u našich soupeřů, hlavně těch severských, ještě se silným výběrem Ameriky. Už jsou utkání vyrovnaná, naši kluci jsou na tom lépe dovednostně, stačíme i v herním myšlení a ve hře samotné."


Když se přesuneme na poslední turnaj a půjdeme výsledkově, první zápas se Slovenskem dopadl výsledkově docela jednoznačně, nicméně soupeř se dostal k velkému počtu střel. Jaký to byl zápas?

"Slováci nás možná prvně v sezoně přestříleli, pro nás to byl velmi těžký zápas. Někteří kluci nastupovali i po měsíci, kdy neměli utkání, protože skončili někdy na konci března, někteří byli z klubu, který se neprobojoval do play off, někteří vypadli v předkole, a naopak na finalisty jsme čekali až do úterý, kdy se hrál poslední zápas. Hra byla poměrně rozháraná, spousta nepřesností a špatných přihrávek. Tam bylo vidět, že tři společné tréninky nestačily. Ve všech utkáních v Kravařích jsme dostali první branku, nicméně se Slováky se nám povedlo ještě do konce třetiny otočit skóre v náš prospěch. Pak si myslím, že jsme začali mít herně navrch a kluci se uklidnili. Hra postupně nabývala na kvalitě, kterou poté v následujících zápasech kluci projevili v plném rozsahu."

Síla se ukázala hned v dalším zápase, kdy jste zvládli dohnat koncovku. Bylo to tak těsné, jak napovídá?

"Měli jsme špatný začátek, prohrávali jsme 0:2, po dvou třetinách 1:3, i když jsme snížili, soupeř nám zase odskočil v další přesilovce. My jsme paradoxně při soupeřově přesilovce dokázali dvakrát kontrovat a stav srovnat. Na závěr jsme měli ještě pár šancí a v prodloužení větší gólovku, nicméně utkání bylo úplně jiné. Kvalita byla jinde, kluci se vypořádali se soupeřem jako v zápasech třeba ve Švédsku nebo ve Finsku. Utkání bylo velmi kvalitní a na nájezdy byl soupeř lepší, tam prokázal velkou kvalitu a strhl vítězství na svou stranu."

V posledním zápase jste dali osm gólů, to není málo, už vůbec ne proti Finům. Byla tam vidět naše střelecká kvalita?

"Nejdříve jsme apelovali na kluky, aby začali správně, protože už ve Finsku jsme s Finy prohrávali 0:2 po osmi minutách. Teď jsme prohrávali se Slováky a se Švédy, přesto jsme dostali gól hned na začátku. Vyrovnali jsme a hned dostali druhý gól, divoká první třetina skončila 4:2, pak jsme ještě navýšili na šest a v poslední třetině až na 8:3. Myslím, že se tam projevila střelecká kvalita, hodně se dařilo druhému útoku a obzvláště Šimonu Bělohorskému, který dal celkem v Kravařích pět branek. Góly dala i první lajna, která po celou sezonu prokazovala vysokou střeleckou úroveň, a prosadili se i kluci, kteří třeba dali svůj první gól v reprezentaci. Osm gólů se Finům nedává každý den, takže tam jsme si v podstatě dohnali to mírné zklamání z utkání se Švédskem, kdy jsme prohráli na nájezdy."


Něco končí, něco začíná. V létě budete vítat nové tváře, mnohé z nich z právě skončeného ročníku VTM. Máte přehled, jak hráči vypadali na turnaji v Salcburku?

"Samozřejmě jsme byli v kontaktu s trenéry, psali nám, jak postupovali turnajem.Hráče jsme vybírali na turnaji v Benešově společně. Na konec tam odcestovali v sestavě, kterou jsme vybrali. Se Slováky prohrávali po první třetině, ale zvládli to otočit, měli navíc velkou střeleckou představu. Výběry Bavorska a Salcburku na naše kluky vůbec nestačily, tam určitě kluci prokázali svoji kvalitu a těšili se na finále. Tam to ale bylo obráceně, kdy Slováci vyhráli druhou třetinu 3:0 a naši kluci už jen v závěru snižovali, ale na vyrovnání nedosáhli. Než ten výsledek je důležité, že kluci také poznali, že nevyhrají všechno a musí dál pracovat. Myslím si, že pro VTM to je ale skvělé vyvrcholení sezony. Se Slováky to byly velmi kvalitní zápasy, kluci na to budou vzpomínat."

Ještě zpátky k zužování týmu v Benešově. Měl jste celou sezonu přehled o turnajích, bylo tam mistrovství krajů. Měli jste už před tímhle výběrem jasno, kdo pojede?

"Jako každý rok, trenéři jednotlivých výběrů dávali doporučení, a to včetně stručné charakteristiky kluků. Dále jsme sledovali extraligu 9. tříd, play off a turnaje VTM. Podle toho jsme s trenéry, které doporučily krajské svazy, měli 26. března schůzku v Praze. Tam pan Dohnal, zástupce svazu přes brankářskou komisi, doporučil gólmany do jednotlivých výběru a trenéři si vybírali a sestavovali jednotlivé výběry z příslušných krajů. Já jsem potom k tomu doložil doporučení pozorovatelů z mistrovství republiky krajů.
Podle doporučení jsme následně sestavili nejlepší možné týmy, které v té době byly k dispozici, protože někteří kluci hráli za dorost play off a někteří třeba byli zranění. Výběr nedělá jeden člověk, ale trenéři, deset pozorovatelů, vybíralo se to v podstatě tak, aby nám tam nikdo nechyběl. Nově tvořící se šestnáctka bude mít svůj výběr na začátku příští sezony, všichni tam mají otevřené dveře, samozřejmě podle toho, jak se jim bude dařit. O hráčích, kteří jsou v ročníku 2009, stejně jako letos kluci ve Švýcarsku, víme o nich. Kdo bude v zahraničí vykazovat výkonnost, bude pozván."

všechno foto: Aleš Krecl

TÉMATA: U16