U18: Češi na úvod MS porazili Švýcary 3:0. Čisté konto vychytal Milota

Čeští reprezentanti do 18 let na úvod světového šampionátu vynulovali Švýcarsko. Proti v poslední době neoblíbenému soupeři se už v páté minutě ujali vedení, ve třetí třetině ho pak dvěma góly navýšili na konečných 3:0. Vítězný gól a asistenci si připsal Maxmilian Curran, branku a nahrávku zaznamenal také Marek Daníček. Čisté konto uhájil Jakub Milota.

Odměnu za aktivní hru v úvodních minutách si čeští mladíci vybojovali už v páté minutě. První gól dal v čase 4:44 Maxmilian Curran, který nejprve našel před brankou Marka Daníčka, aby poté dorazil do sítě odražený puk. První přesilovka o čtyři minuty později se reprezentaci příliš nepovedla, následně se navíc o slovo přihlásili Švýcaři. Pokusy Meiera nebo Forgeta ale brankář Jakub Milota kryl.

Poté převzali iniciativu znovu svěřenci trenéra Čermáka. Hezké individuální akce předvedli Curran a Sikora, také gólman soupeře Kirsch tak musel být ve střehu. Řadu příležitosti v úvodní dvacetiminutovce si Češi vypracovali díky dobrému forčekingu, ke druhému gólu jim ovšem scházela lepší koncovka.

I do druhé periody vstoupili Češi lépe a už po minutě si vynutili další početní výhodu. V ní se jim nicméně nedařilo, šance Daníčka, který střílel sám z mezikruží, tak přišla už při rovnovážném počtu hráčů na ledě. V dalších minutách byl k vidění hokej na obě strany. Milota ve 29. minutě likvidoval v přečíslení střílejícího Blessinga, na druhé straně chyběly po pokusu Kubiesy jen centimetry.

Švýcarský gólman se postavil rovněž proti dalším šancím Čechů, kteří chtěli do druhé sirény ještě náskok navýšit - v té nejzajímavější minutu před odchodem do šaten zastavil dorážejícího Titlbacha. Se závěrečnou sirénou se strhla menší potyčka kvůli faulu švýcarského útočníka Rebera, kterého rozhodčí poslali za krosček předčasně do sprch.

Česko vyloučení potrestalo, když ve 44. minutě skórovalo v nabídnuté pětiminutové přesilovce - vyraženou střelu Kubiesy uklidil do sítě Tomáš Poletín. Nedisciplinovanost Švýcarů pokračovala, a i když další přesilovku Češi nevyužili, tak půl minutu po návratu vyloučeného hráče přečíslení 2 proti 1 završil Marek Daníček.

Soupeř v závěru odvolal brankáře, Češi si už ale výhru a první tři do tabulky skupiny B pohlídali.

Další zápas je čeká už v pátek večer proti Kanadě.

Česko vs. Švýcarsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Curran (Daníček, Drančák), 44. Poletín (Kubiesa, Jecho), 50. Daníček (Curran, Hlinský)

Česko: Milota (Vystrčil) - Fibigr (A), Zielinski, Mrtka, Galvas, Hlinský (C), Král, Švec - Benák, Titlbach, Kos - Kubiesa, Jecho, Sikora (A) - Daníček, Curran, Drančák - Poletín, Vaculík, Heš - Lisler

Švýcarsko: Kirsch (Lachat) - Geisser, Muggli (C), Blessing, Ustinkov, Meier, Sansonnens, Kurt - Grossniklaus (A), Wey, Antenen - Reber, Forget (A), Ponzetto - Mottard, Borradori, Körbler - Cattin, Bosson, Tarchini.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko110003:03
2.Švédsko000000:00
3.Kanada000000:00
4.Kazachstán020000:00
5.Švýcarsko100010:30

TÉMATA: U18