U18: Kanada? Největší zápas ve skupině, ví Poletín. Budou tvořiví, říká Milota

Krátký odpočinek a příprava na favorita skupiny. Takový je aktuální program hráčů do 18 let na mistrovství světa. Do něj ve čtvrtek vstoupili výhrou 3:0 se Švýcary, hned v pátek je ale čeká Kanada. „Bude to samozřejmě těžké, ale určitě na ně máme,“ motivuje útočník Tomáš Poletín. „Připravíme se, jak nejlépe můžeme, a pokusíme se vyhrát,“ dodává brankář Jakub Milota, který v úvodním utkání udržel čisté konto.

Sedmnáct zákroků potřeboval Jakub Milota na nulu v zápase proti Švýcarům. Na první pohled to nemusí vypadat jako příliš, osmnáctiletý brankář ale hlavně ve druhé třetině zastavil řadu dobrých šancí. "Podstatné není čisté konto, ale výhra," říká v pozápasovém rozhovoru s tím, že se v brance cítil dobře. "Bylo to něco jiného, protože jsem tenhle rok byl v Kanadě, kde je menší hřiště a jiný styl hry."

Milota tím naráží na působení v juniorské QMJHL, kde chytá od loňského podzimu. Jeho tým, Cape Breton Eagles, přitom stále hraje play-off, díky klauzuli ve smlouvě ho ale na MS uvolnil. "Sice to bylo trochu narychlo, ale jsem rád, že mi vyhověli. Musím jim za to poděkovat," odpovídá jeden z trojice českých brankářů. "Téměř všichni se známe od 16 let, takže jak mezi hráči, tak mezi gólmany panuje kamarádská atmosféra," vysvětluje.

První sezónu v zahraničí má za sebou také útočník Tomáš Poletín, který ze Slavie loni odešel do finského Lahti. "Určitě to tu znám více než ostatní kluci, ale jsme de facto uzavření v turnajovém kruhu a nikam nechodíme. Takže jim můžu možná přeložit nějaké hlášky," usmívá se střelec druhého gólu proti Švýcarům. "Pár slovíček bych vyhrabal, ale finština není nic jednoduchého."

Poletín, jeden ze tří českých hráčů mladšího ročníku 2007, si cení, že může na šampionátu osmnáctek hrát. "Jsem rád, že mě kluci přibrali k sobě do party. Všechno klape, jenom jsem se připojil a nemusel jsem nic řešit," říká a popisuje roli čtvrté lajny, v níž v úvodním duelu nastoupil: "Snažíme se co nejvíce pomoct týmu. Nemyslím si, že jsme nějak zaostávali."

Oba hráči se už dívají na páteční druhý duel proti Kanadě, která na úvod turnaje porazila Švédsko. "Budou hodně brusliví a tvořiví. Připravíme se na to, jak nejlépe můžeme a pokusíme se vyhrát," přibližuje cíl Milota. "Asi náš největší zápas ve skupině. Bude to samozřejmě neskutečně těžké, ale určitě na ně máme," uzavírá motivačně Poletín.

VIDEO: Ohlas Marka Daníčka

TÉMATA: U18