U18: Bratrské derby! Češi vyzvou ve čtvrtfinále Slováky

Česká reprezentace do 18 let zakončí základní skupinu na druhém místě. Rozhodl o tom úterní zápas Švýcarska se Švédy, kteří nevyužili příležitost přeskočit Čechy. Ti se tak ve čtvrtfinále ve čtvrtek utkají se Slovenskem, které na závěr skupiny deklasovalo jedenácti góly Norsko. Svěřenci trenéra Čermáka se nemusí na play-off stěhovat.

Čeští mladíci si mohli druhé místo zajistit už sami v pondělí v utkání s Kazachstánem. Po prohře v prodloužení ale museli čekat na úterní zápas Švýcarska a Švédska, které mohlo reprezentaci v případě tříbodové výhry přeskočit. Jenže severský tým zvítězil až v prodloužení, a Češi se tak na druhém místě skupiny B díky lepšímu vzájemnému duelu udrželi.

Ve čtvrtfinále proto Česko vyzve Slovensko, které zakončilo skupinu A na třetí pozici. Ještě před pár dny se přitom po porážkách s USA, Lotyšskem a Finskem obávalo, aby nemuselo hrát o udržení. Slováci však v úterý ve velkém stylu zvládli rozhodující duel s Norskem. Už po první třetině vedli 5:1 a postupně se prostříleli k vysoké výhře 11:1. Právě vysoký počet gólů jim zajistil postup i třetí místo - v minitabulce s Lotyšskem a Norskem, které mají také tři body, mají zdaleka nejlepší skóre.

Aréna ve Vantaa, kde Češi odehráli všechny skupinové zápasy, tak ve čtvrtek uvidí bratrské derby. Zatím není jasné, zda se bude hrát ve 13:45, nebo 18:45. Ve druhém utkání na menším z obou stadiónů se střetnou Kanada s Lotyšskem. Zbývající dvojice určí dnešní večerní duel mezi USA a Finskem - vítěz půjde na Švýcarsko, poražený na Švédsko.

Stoprocentní bilance v letošní sezóně

Se Slováky se svěřenci trenéra Davida Čermáka střetli naposledy v polovině dubna ve Velkém Meziříčí. V obou utkáních je porazili - první vítězství 3:0 Češi zařídili až ve třetí třetině, v níž skórovali Adam Titlbach, Martin Švec a Ondřej Kos. Čistou nulu tehdy udržel Břetislav Vystrčil, který na MS kryje záda Jakubu Milotovi. Ve druhém zápase Česko naopak dotahovalo, třikrát ale srovnalo. Výhru 4:3 v prodloužení nakonec trefil Adam Jecho.

Osmnáctka porazila Slovensko také na prosincovém Turnaji pěti v Zuchwilu, tehdy vyhrála 8:0. Naopak na loňském šampionátu vyhráli Slováci, když v úvodním utkání skupiny zvítězili 3:2 po nájezdech. Do utkání tehdy zasáhli jen dva Češi ze soupisky na aktuálním MS, z nichž do zápasu zatím naskočil pouze zmíněný Jecho.

Zatímco před rokem Slováci sahali po bronzu v souboji s Kanadou (prohráli až v prodloužení), tak na letošním turnaji se trápili. Po úvodní porážce 0:9 s USA nezvládli ani druhé utkání s Lotyšskem (3:5) a pomalu se začali ohlížet, aby nehráli o udržení. Obavy potvrdila i další porážka s Finy. Jenže v dnešním zápase s Norskem jako by nastoupil úplně jiný tým. Už ve čtvrté minutě Slováci vedli 3:0, nakonec vyhráli už vzpomínaných 11:1.

Čtyřmi góly se na debaklu podílel kapitán Slováků Tomáš Pobežal, který strávil uplynulý ročník v áčku Nitry. Tři asistence (v turnaji má už pět) nasbíral obránce Luka Radivojevič, syn bývalého útočníka Branka Radivojeviče, který si zahrál i na posledních dvacítkách. Jinak je slovenský tým poměrně mladý, téměř polovina hráčů je z mladšího ročníku 2007.

TÉMATA: U18