A-tým: Přišel jsem si sem místo vybojovat, velí Dominik Kubalík

Útočník Dominik Kubalík se v rámci nejslavnější hokejové ligy světa přesunul z Detroitu do Ottawy. V národním týmu se na posledním světovém šampionátu blýskl osmi góly a své místo si chce znovu vybojovat i na mistrovství světa v Praze.

Znovu v českém týmu, jaké máte pocity?

"Pocity super, hrozně jsem se těšil. Jak skončila sezona, byly myšlenky na to být tady. Trošku mě mrzelo, že jsem se nemohl připojit dřív, ale jsem opravdu rád, že jsem tu. I když byl první trénink trošičku svižnější, jsem rád, že ho mám za sebou."

A jaká byla sezona?

"Tady není moc, o čem mluvit, nebylo to samozřejmě ono. Fakt se to těžko hodnotí, jsem tak nějak naučený si ze všeho něco vzít. Byla tam nějaká pozitiva, ale moc toho nebylo, takže doufám, že to je za mnou, a navážu na to, co bylo minulý rok."

I třeba na šampionát?

"To by bylo fajn, ale pro mě bude nejdůležitější, že se nám bude dařit a budeme vyhrávat. Když tomu budu moct pomoci, budu strašně rád. Teď jsme ale tady a čeká nás, dá se říct, generálka, posledních pár zápasů na to vše doladit a připravit se."

Těšíte se hodně?

"Těším se opravdu hodně. U každého z nás to byl takový sen, o kterém půlka snad ani neuvažovala. Já jsem měl to štěstí se podívat, když to tady bylo naposled, a atmosféra byla úžasná. Kdyby to vyšlo, bylo by to něco neskutečného."

Co bylo v klubové sezoně špatně?

"Těžko říct. Příprava proběhla dobře, tam problém nebyl a dařilo se mi. Pak ale začala sezona a nehrál jsem, jak jsem byl předtím zvyklý. Ze začátku jsem nepodával takové výkony, takže jsem o to místo na přesilovce, kde jsem chtěl být, nebyl celou sezonu. Při hře pět na pět se nám nedařilo, takže jsem se tím protrápil celou sezonu. Bylo tam pár zápasů, kdy to ale bylo fajn, samozřejmě spousta meetingů s trenérem u videa, byly tam i zápasy, které byly, jak jsem si představoval. Každý si ale asi někdy projde takovouto sezonou, nic příjemného."

Bavili jste se i o tom, co bude dál?

"Ani ne, jak skončila sezona, tak všichni, kdo měli možnost jet na nároďák, tak debatovali nejvíc o tom. Nic o novém kontraktu se popravdě neprobíralo, ale teď na to ani nemyslím, jsou důležitější věci."

Co vám zlepšovalo náladu?

"Určitě paní, která tam se mnou byla. Pokaždé se nedaří, tak je člověk rád, že není sám a je s ním rodina. Měli jsme pár návštěv, takže to bylo pro mě hezké."

Moc jste pak nedával góly, jak to ovlivní střelce na psychiku?

"Poslední si pamatuju, ten byl myslím v Los Angeles, ale člověk na tom pracuje. To není o tom, že bych měl být bez sebevědomí. S tím se musí jít do zápasu, když ho člověk nemá, je to špatně. Chci pracovat jak na tréninku, tak i mimo led. Snažím se z toho vzít co nejvíc pozitivních věcí a na ty negativní zapomenout."

Končí vám smlouva, máte v hlavě, kam byste chtěl?

"Popravdě nemám žádnou představu. Není o čem přemýšlet. Buď v létě něco bude, nebo nebude. Samozřejmě bych byl rád, abych dostal šanci. Za mě je to ale hrozně daleko, teď chci být připravený na turnaj tady."

Priorita je NHL?

"Samozřejmě, já si myslím, že jakmile člověk jednou odejde, už je konec. Teď na to ale nemyslím, jsem v nároďáku a myslím jen na reprezentaci."

Máte lajnu z NHL, je to výhoda pro první tréninky?

"Myslím si, že jo. Oba jsou velmi zkušení hráči, takže nebude úplně těžké si na to zvyknout. Styl, který se tam hraje, je plus mínus podobný, takže v tom nevidím problém."

Věříte v nějaké střelecké vzkříšení?

"Samozřejmě, že v to věřím. Když sem přijedu z klubu, je to úplně něco jiného. Pamatuju si, když jsem hrál v Evropě, že člověk přijede na nároďák a jsou tu úplně jiní kluci, česká kabina a jiná nálada. Už na prvním tréninku to bylo jiné. Člověk nevalí ten kámen, je to nanovo a jsem za to rád."

Jaké máte vzpomínky na poslední mistrovství v Praze?

"Jen hezké. Přál jsem si být na ledě a zažít tu atmosféru. Teď je to blízko a udělám všechno pro to, abych si to zkusil a mohl si to užít. Atmosféra byla fantastická."

Nikdo nemá jistou nominaci...

"Přišel jsem si sem místo vybojovat, od toho je tento turnaj. Mám před sebou čistý stůl a chci hrát, jak si myslím, že dokážu. Jdu se o to poprat a doufejme, že to vyjde."

Bavili jste se o tom, jestli se dostanete i na přesilovku?

"Zatím vůbec. Máme za sebou první trénink, který byl svižný. Máme za sebou docela dost věcí, které chceme do zápasu. Pro mě bude nejdůležitější si na to navyknout a hrát systém, který chceme. Když budu mluvit za nás všechny z NHL, co nejdřív se začlenit do týmu, abychom tahali za jeden provaz."

A co jste dělal po návratu?

"Staral se o takové příjemné věci, o pokojík. Všechno jsme připravovali, člověk si odpočine po sezoně, vidí známé a rodinu. Už jen to, že je doma, jsou myšlenky jen pozitivní. Těch pár dní doma jsem si užil."

Jste už připraven na roli otce?

"Nějakým způsobem se snažím, nevím, jestli jsem ready, ale věřím, že to bude dobré."

Kolik kluků se chystá na MS od vás z týmu?

"Celkem dost, Praha je velké lákadlo. Myslím si, že od nás čtyři pět kluků jede. Všichni se sem hrozně těší."

Ptali se na něco?

"Ptali se, kde si dají pivo, ale to ví, že všude."

TÉMATA: A-tým