Novou síň slávy navštívil legendární Václav Nedomanský. Osloví mladé lidi, těší ho

Nově otevřená Síň slávy českého hokeje v pražské Nekázance byla v úterý 21. května poctěna návštěvou nejlepšího střelce v historii reprezentace Václava Nedomanského.

Václav Nedomanský byl přivítán manažerem síně slávy Bedřichem Ščerbanem, který byl zároveň jeho průvodcem. Prvně se oba členové síně slávy zastavili u nejnovější části hokejového chrámu, a to u interaktivní tabule.

"Viděl jsem starou síň, byla ve starém duchu. Bylo tam více věcí. Tato je ale zajímavější tím, že osloví mladé lidi a je možnost sledovat tu hokejové hvězdy minulosti," popsal nový projekt proslulý útočník.

Po interaktivní části přišla na řadu část hmotná, ve které se nachází několik klíčových artefaktů historie českého i československého hokeje. Jsou zde i předměty z domácího mistrovství z roku 1972, kterého se zúčastnil a triumfoval na něm i Václav Nedomanský.


"Předměty, které bych sem rád předal, jsem v jeden okamžik prodal v Americe. Mám ale připraveno několik věcí, které bych sem rád odevzdal. Budu rád, když co nejvíce lidí bude mít zájem o hokej a celková historie bude doplněna," oznámil střelec 163 reprezentačních branek.

Prohlídka byla zakončena v místnosti s projektory, na kterých Bedřich Ščerban přehrál několik památných úryvků z bohaté historie českého hokeje.

Český národ je neuvěřitelný, zájem mladých o hokej je velký.

"Velmi mě oslovilo, když pan Alois Hadamczik řekl, že je nutné pro každý stát vybudovat sérii lidí historicky důležitých pro hokej. Jak je to důležité pro mládež, mít vzor, který chcete dohnat a předčít. V tom smyslu má tento projekt neskutečnou hodnotu," komentoval mistr světa z roku 1972.

Toho čekal i odpolední zápas s Kanadou, na který se pochopitelně moc těšil. "Viděl jsem v televizi několik zápasů. V Americe se to vysílá. Atmosféra je ohromná, lepší než v NHL na většině play off zápasů. Český národ je neuvěřitelný, zájem mladých lidí je velký. Je to velmi zajímavé nejen pro mě, ale jistě i pro celý svět," dodal k domácímu mistrovství.

TÉMATA: Síň slávy českého hokeje