Týden hokeje - září 24 - sky

Slon pro štěstí i bunda z Nagana! Za to, jak se vzpomíná na Ivana, jsem moc ráda, říká Liběna Hlinková

Od pátku 16. srpna, kdy uplynulo dvacet let od úmrtí legendárního Ivana Hlinky, je v Síni slávy českého hokeje k vidění expozice věnovaná právě strůjci mnoha úspěchů. „Moc se mi líbí,“ říkala spokojeně Liběna Hlinková, předsedkyně správní rady Nadačního Fondu Ivana Hlinky.

Opět se tak ukazuje, že vzpomínky na Ivana Hlinku jsou nesmrtelné. "Jsem za to opravdu vděčná. Pracuji v nadačním fondu, který nese jméno Ivana. Na domácím mistrovství světa také média vzpomínali na Ivana. Nedávno skončil turnaj Hlinka Gretzky Cup. Ivan je tady pořád. Jsem nesmírně vděčná, že lidé nezapomínají," těšilo Hlinkovou.

Ta se na expozici podílela zejména tím, že propůjčila několik velmi cenných artefaktů.

Týden hokeje - září 24 - square


Co je tedy k vidění? "Máme tu jeho kravatu, kterou mohli fanoušci vidět v televizi, teď je vystavená. Je tu i originální bunda z Nagana a slon pro štěstí s jeho jménem. Je vidět, že mu to štěstí přinesl," popisoval Bedřich Ščerban, manažer Síně slávy českého hokeje.

A dodal, že na ty, kdo do síně slávy přijdou, čeká skutečně něco výjimečného, co mnoho fanoušků nemělo možnost vidět.

"Měl jsem velký zájem o trenérský deník Ivana Hlinky. Kdysi byl vystaven v Národním muzeu, pak už nikde nebyl. Moc se o něm veřejně neví. Paní Hlinková si ho váží natolik, že ho nechce dát z ruky. Domluvili jsme se ale na ofocení stránek. Deník tedy bude představen fotograficky. Když si to fanoušek přečte a zamyslí se nad ním, tak tam trochu pozná osobnost pana Hlinky," měl Ščerban radost z této možnosti.

I proto, že skutečně nabízí unikátní pohled do povahy někdejšího šéfa lavičky a vynikajícího útočníka.

"Ivana jsem znal jako impulzivního trenéra, který si příliš nelámal hlavu s dlouhodobým plánováním. Měl to postavené na tom, aby tým ladil a fungoval jako orchestr. Vnímal to nějakým šestým trenérským smyslem. Často měnil tréninkový plán nebo sestavu. Takhle jsem ho poznal já, když jsem se podíval na deník, tak jsem si ho vybavil," dodal Ščerban.

Jedna z největších postav českého a československého hokeje si takovou pozornost pochopitelně zaslouží a Ščerbana těšilo, že fanoušci si Hlinku mohou připomenout.

"Dali jsme si na tom hodně záležet. Považuji ho za takovou hráčskou a trenérskou osobnost, že si zaslouží to, abychom na něj zavzpomínali a připomněli si ho," přikývl. "Hned po otevření síně slávy jsme se zamysleli, jak s ní dál pracovat. Vytyčili jsme si několik důležitých milníků v dějinách československého hokeje, které chceme připomenout. Výročí Ivana Hlinky je první v seznamu."

TÉMATA: Síň slávy českého hokeje

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky