Úspěch na draftu! Vybráno bylo třináct Čechů

Nejlepší bilance za devatenáct let! Třináct českých mladíků bylo totiž na draftu NHL vybráno naposledy v roce 2005. Z prvního kola se radoval Adam Jiříček, který spolu s dalšími dvěma Čechy tvoří novou kolonii v St. Louis. Nashville zase potvrdil zalíbení v českých gólmanech.

Zatímco o výběru Adama Jiříčka jsme již referovali, zbytek draftu se odehrál až v sobotním odpoledni.

Český hokej ale na svého dalšího zástupce nemusel dlouho čekat, jelikož hned na začátku druhého kola byl z 34. pozice vybrán obránce Dominik Badinka, jenž v uplynulé sezoně hrál za švédské Malmö. Chválen je hlavně za dobré bruslení, přechody do pásma, ale i fyzickou hru.

První odměnou byl pro Badinku výběr, tou druhou zase hovor s Brentem Burnsem, jeho oblíbeným obráncem!

Na další výběr se z českého pohledu čekalo až do deváté desítky, kterou otevřel Detroitem vybraný Ondřej Becher. Ten šel do draftu jako tzv. overage hráč, nicméně díky vynikající sezoně okořeněné bronzem z MSJ si splnil sen.

Stejně jako Ondřej Kos, který šel hned za ním z 81. místa. A za pár chvil šel jako číslo 95 Adam Jecho. A zase do St. Louis! Blues si vybrali hned tři Čechy z ročníku 2006.

První stovku uzavřel gólman Jakub Milota, jehož si vybrali v Nashvillu. Stejně jako Tomáše Vomáčku nebo Karla Vejmelku před několika lety.

Další české výběry pak šly v rychlém sledu. Z Třince byli vybráni dva hráči - Miroslav Holinka (151. místo) do Toronta a Petr Sikora (178.) do Washingtonu.

Mezi nimi byl draftován první český hráč v historii do Utahu díky Aleši Čechovi, Colorado sebralo z 161. pozice Maxmiliana Currana a o pár míst později opět Utah Vojtěcha Hradce.

Dočkal se také Matyáš Melovský, který zazářil na MSJ jako dvorní asistent. Nově je členem organizace New Jersey. Z 202. místa pak Seattle posilní Jakub Fibigr.

Sečteno podtrženo, třináct vybraných českých hráčů, hned šest pak v elitní stovce.

Češi na draftu NHL 2024

16. St. Louis - Adam Jiříček (O)

34. Carolina - Dominik Badinka (O)

80. Detroit - Ondřej Becher (Ú)

81. St. Louis - Ondřej Kos (Ú)

95. St. Louis - Adam Jecho (Ú)

99. Nashville - Jakub Milota (B)

151. Toronto - Miroslav Holinka (Ú)

153. Utah - Aleš Čech (O)

161. Colorado - Maxmilian Curran (Ú)

167. Utah - Vojtěch Hradec (Ú)

171. New Jersey - Matyáš Melovský (Ú)

178. Washington - Petr Sikora (Ú)

202. Seattle - Jakub Fibigr (O)

foto: Walt Ruff/X

TÉMATA: TOP obsah