Lvice za hranicemi: PWHL je ve finále! I s českou účastí

Vznik ženské profesionální soutěže po vzoru NHL byl za mořem velkým fenoménem. Svůj historicky první duel naplánovala na 1. den roku 2024 a během základní části zapisovala parádí divácká čísla. Teď PWHL míří do svého historicky prvního finále, ve kterém si s Minnesotou zahraje i Denisa Křížová.

Čtyři postupující

Závěr základní části nabídl mezi ženami velmi atraktivní koncovku. O postup do play off totiž během závěrečných kol soupeřila Ottawa s Minnesotou, rovněž ani Boston neměl své místo jisté. Přesně opačné problémy mělo Toronto, jež suverénně s šestibodovým náskokem ovládlo základní část. 

To pak doplnila další kanadská metropole – Montreal – a to z druhého místa. Ve finální čtyřce se nakonec udržel Boston a Minnesota s Denisou Křížovou. Hlavní město Kanady s dalšími třemi českými zástupkyněmi si tak bude muset případně počkat až na další ročník. 

První kolo

Vzhledem k velké vyrovnanosti soutěže nabídly obě série velmi zajímavý průběh a také jedno velké překvapení. 

Druhý a také favorizovaný Montreal si to rozdal s rozjíždějícím se Bostonem. A ve výsledku to byla jasná záležitost. Celek, který do poslední chvíle bojoval o místo v play off, dokázal hokejistky Montrealu přehrát hned třikrát v řadě, čímž si zajistil nejrychlejší způsob postup do finále. Je ale důležité zmínit, že všechna tři utkání došla až do prodloužení. 

S případným českým zastoupením ve finále to však tak růžově nevypadalo. Minnesota totiž na úvod sérii dvakrát padla a vypadalo to na další rychlý konec, neboť nedokázala za 120 minut hry vsítit jediný gól. Pak ale za pomoci Denisy Křížové zavelel tým ze severu USA k nevídanému obratu a favorit na celkové vítězství nakonec nedokázal dotáhnout ani jeden ze svých tří mečbolů. 

Česká reprezentantka navíc přispěla ke skvělému obratu dvěma důležitými trefami! 

Finále outsiderů 

Rovněž finálová série má za sebou první dva střety. 

Ten první vypadal velmi dobře pro klub Denisy Křížové, neboť vedl po polovině duelu 2:1. Boston ale svými třemi přesnými zásahy v závěru druhého dějství kompletně otočil vývoj zápasu a připsal si první bod. 

Druhé měření sil proběhlo ve středečních ranních hodinách. Minnesota si tentokrát dvougólový náskok vytvořila již během první periody. Ten poté dlouhou dobu strážila a navíc přidala také třetí trefu do odkryté klece soupeřek. Solidním výsledkem 3:0 tak srovnala s Bostonem krok. 

Další finálová klání je možné sledovat zcela zdarma, a to na oficiálním YouTube kanálu PWHL.

úvodní foto: Kelly Hagenson/PWHL

TÉMATA: ženy