Ženy: Poctivá hra dozadu a efektivní útok! Češky na úvod MS poráží Finsko 4:0

V prvním utkání mistrovství světa žen se utkaly lvice s Finkami, které dobře znají ze série turnajů WEHT. Po bezbrankové první třetině se Češky rozstřílely ve druhém dějství a svou výhru potvrdily dvěma trefami do prázdné branky v samotném závěru.

Opatrný úvod bez branek

Úvod zápasu byl z obou stran opatrný, více ze hry měly ale opticky Finky. Na skvěle chytající Peslarovou však recept nenašly. Gólmanka Česka si skvěle poradila i s finskou clonou, přes níž vyrazila nepříjemné nahození mířící do zadního růžku branky lapačkou až do rohu.

Hokejistky Suomi zahrozily i v 15. minutě, kdy z otočky nebezpečně do horních pater pálila Jenni Hiirikoskiová, jenže Peslarová zasáhla proti její ráně ramenem. Na druhé straně se předvedly lvice pohlednou kombinací na jeden dotek, po níž od modré vystřelila Sára Čajanová do betonu připravené Aholaové.

Obě brankářky kralovaly, seveřanky se mohly v poslední minutě dostat do zajímavého úniku, avšak Michelle Karvinenová nezpracovala přihrávku mezi české obránkyně a pro odražený kotouč následně dobruslila brankářka Peslarová.


Dva slepené góly = opařené Finky

Na začátku druhé periody se z ochozů ozývali i finští fanoušci, když se hráčky Suomi dostávaly do tlaku. Sanni Rantalaová střílela velmi nepříjemně přes clonící hráčky, přesouvající se Peslarová však zvládla přesně zasáhnout, i když při následném souboji ztratila na chvíli hokejku.

O první trefu utkání se mohla postarat Tereza Vanišová, která si dobrou stahovačkou do bekhendu obhodila brankářku Aholaovou, jenže zakončila pouze do tyče. Velmi rychle se prodrala i k dorážce, kterou však finská strážkyně svatyně vleže máchnutím levé ruky poslala naslepo ven z brankoviště.

Lvice ale sázely na aktivní hru, která jim přeci jen vynesla úvodní branku. Natálie Mlýnková pálila z levého kruhu sice jen do výstroje Aholaové, finská brankářka ale kotouč neudržela ve své moci, čehož dokonale využila dorážející Adéla Šapovalivová, která převedla rychlé a šikovné ruce, když bekhendem zavěsila puk pod horní tyčku.

Adéla ŠAPOVALIVOVÁ dává první gól Česka na letošním MS:

Ještě veseleji bylo tři minuty před druhou sirénou, když se po individuální akci prosadila Klára Hymlárová. Nejprve vypálila mezi nohama bránící Yrjolaové, sama dojela odražený puk a rychlým zatažením do bekhendu položila Aholaovou, přes jejíž ruku následně poslala střelu až do sítě.

Klára HYMLÁROVÁ zvyšuje na 2:0!


Parádní start do turnaje!

Poslední třetina se nesla v očekávaném duchu. Finky se snažily hnát za premiérovým gólem, nicméně česká obrana a brankářka Peslarová, která se dostala do ideální provozní teploty, jim nedovolily vůbec nic.

Finky se ke konci zápasu odhodlaly ke hře v šesti, nicméně vedlo to pouze k tomu, že výběr trenérky Carly MacLeodové definitivně získal utkání na svou stranu.

Národní tým totiž nepřestával ani v závěru hrát aktivně a vytěžil z toho dvě trefy do prázdné branky. Natálie Mlýnková s Terezou Plosovou zakončily na 4:0 a Češky zapisují na úvod mistrovství světa v Utice premiérové tři body.

FINSKO - ČESKO 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 28. Šapovalivová (Mlýnková, Radová), 37. Hymlárová (Radová), 57. Mlýnková (Šapovalivová), 58. Plosová

Finsko: Aholaová (Keisalaová) - Hiirikoskiová, Yrjöläová, Savolainenová, Rantalaová, Laitinenová, Parkkonenová, Savanderová - Karvinenová, Tapaniová, Nieminenová - Liikalaová, Tulusová, Vainikkaová - Holopainenová, Nylundová, Vesaová - Sundelinová, Vanhanenová, Schalinová - Antti-Roiková.

Česko: Peslarová (Škodová) - Tejralová, Pejšová, Čajanová, Radová, Trnková, Kosinová, Jandušíková - Křízová, Pejzlová, Vanišová - Šapovalivová, Hymlárová, Mlýnková - Plosová, Přibylová, Neubauerová - Kalová, Čabelová, Pištěková.

Tabulka skupiny A:

pořadítýmZVVPPPPSkóreBody
1.Česko110004:03
2.Kanada000000:00
3.USA 00
0
0
0
0:0
0
4.Švýcarsko00
0
0
0
0:0
0
5.Finsko10
0
010:40

TÉMATA: Reprezentace (Ženy)