Ženy: První výhra? Můžeme být ještě lepší, ví trenérka MacLeodová

OHLASY Z MÍSTA | Hned na úvod světového šampionátu narazil národní tým žen na silné Finky. Proti seveřankám se svěřenkyně Carly MacLeodové rozstřílely v prostředním dějství a dvěma trefami do prázdné branky potvrdily výhru 4:0.

"Finky jsou naši velcí rivalové, hrajeme proti sobě často a dobře se známe. Hned při prvním vhazování víme, že to bude dobrý zápas. Nedají vám zadarmo nic, musíme si to vždycky vydřít, a to se nám podařilo," začala pozápasové hodnocení hlavní trenérka Carla MacLeodová.

Sebejistý výkon vepředu s bezchybnou Klárou Peslarovou v brance, tak by se dal popsat výkon českého výběru žen proti Finkám. Výhra se ale nevyvíjela snadno. V první části měla brankářka Česka spoustu práce a hasila několik šancí soupeře.

"Dávaly jsme si pozor, co děláme, snažily jsme si držet soupeřky nablízku. To se nám dařilo a od druhé části jsme naskočily do většího tempa. Šly jsme za každou střelou, za každou dorážkou a padlo to tam," byla ráda sama gólmanka.


Gól jako gól, zářila Šapovalivová

Ve druhé periodě se totiž Češky gólově zvedly a po trefách Šapovalivové a Hymlárové odskočily do vedení. "Byla to práce celé lajny. Měly jsme tlak v útočné třetině, párkrát jsme si vyměnily puk. Mlýňas (Natálie Mlýnková) vystřelila a já to jen dorazila. Ale gól jako gól, byly jsme za něj moc rády," popisovala první gólovou akci střelkyně Adéla Šapovalivová.

Celkově vyhrály Češky druhou třetinu 16:4 na střely a v aktivitě pokračovaly i v závěrečném dějství, do něhož navíc vstupovaly s dvoubrankovým vedením.

"Chtěly jsme hrát úplně stejně jako v první a druhé, jako za stavu 0:0, furt přidávat a přidávat. Párkrát nás Finky zamkly, ale dostaly jsme se z toho dobře. Naštěstí nedaly gól, Kaki (Klára Peslarová) nás skvěle podržela, takže týmový úspěch," byla spokojená Šapovalivová, jež plynule navázala na parádní výkony z lednového MS do 18 let. 

Po dvou zásazích do prázdné branky zakončily Češky stav utkání na 4:0 a na mistrovství světa v Utice zapisují premiérové tři body. Týmový výkon ocenila i hlavní trenérka Carla MacLeodová:

"Našim úkolem je neustále se zlepšovat, vždy se najde něco, co můžeme vypilovat. Ale bereme to jako dobrý start."


"Klára? Jedna z nej na světě!"

Trenérka vyzdvihla i vychytanou nulu Kláry Peslarové. "Hrála sebevědomě, bylo skvělé ji vidět zpátky v týmu. Měla úspěšnou sezonu ve Švédsku a jsem moc ráda nejen, že se vrátila k týmu, ale i že předvedla skvělý výkon. Je jednou z nejlepších brankářek na světě a proti Finkám to ukázala." Sama gólmanka však nezapomněla zmínit i podporu spoluhráček: "Holky mi neskutečně pomáhaly, nula patří i jim. Jsem za to moc ráda."

Nyní čeká národní tým žen den volna, a následně se utká s domácími Američankami. Jaké má Carla MacLeodová plány? "Promyslíme si to v realizačním týmu a zajistíme, abychom byly co nejlépe připraveny. Bude to zajímavý zápas s domácím týmem, očekáváme spoustu fanoušků, kteří je budou podporovat, ale těšíme se na to," usmála se.

"Musíme takhle pokračovat. Hra byla dobrá, i když může být asi ještě lepší. Měly jsme dobré i horší momenty, ale když budeme hrát jako tým a navážeme na první zápas, můžeme být úspěšné. Budeme se chtít připravit stejně jako na Finky a budeme chtít vyhrát. Dáme do toho všechno a uvidíme," přidala se Šapovalivová.

TÉMATA: Reprezentace (Ženy)